Ništa od izručenja Zdravka Mamića Hrvatskoj? Sud BiH u četvrtak je donio nepravomoćnu odluku da ga neće izručiti.

Galerija


Bosna i Hercegovina neće izručiti Zdravka Mamića Hrvatskoj, koja ga traži po tjeralici Županijskog suda u Osijeku.

Vezani članci Zdravko Mamić i Đuro Sessa (Foto: Pixsell) Predsjednik Vrhovnog suda odbio uvjete Zdravka Mamića: ''Nema razloga za emisiju Želje i pozdravi'' Zdravko Mamić na dodjeli nagrada na 8. Međunarodnom simpoziju o sportu Simposar 2019 Nova Mamićeva poruka: Želi se vratiti u Hrvatsku i pristupiti svim suđenjima, ali uz jedan uvjet

Sud je utvrdio da nisu ispunjene pretpostavke da Mamić bude izručen Hrvatskoj niti po novoj optužnici USKOK-a. Na taj način prihvaćen je i prijedlog Tužiteljstva BiH, koje je na sudskom ročištu prije mjesec dana, istaknuo kako je propisana zabrana izručenja državljana BiH.

Prema prvoj optužnici, Mamić je nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora, ali je dan pred izricanje presude došao u Međugorje, gdje se nalazi već više od godinu dana.

Na ovu odluku Suda postoji mogućnost žalbe, ali i Tužiteljstvo se protivi izručenju, pa će konačnu odluku donijeti ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Moguće je da pravomoćna odluka bude donesena već danas, a Grubeša je već ranije rekao da će poštovati odluku suda.

Mamića i još šest okrivljenika tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, oštetili Dinamo za oko 200 milijuna kuna. Optužnica se odnosi na Mamićeva sina Marija, brata Zorana, bivšeg Dinamova direktora Damira Vrbanovića, poduzetnike Sandra Stipančića i Igora Krotu te menadžera Nikkyja Artura Vuksana.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna. Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo neosnovano je obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Mamić je u lipnju prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima, te danas živi u Međugorju.