Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabranjeno za mlađe od 18

Novi opasni trend zahvatio i hrvatske učenike: "Utječe na mozak djeteta, izaziva euforiju i konfuzno stanje"

Nikotinske vrećice
Nikotinske vrećice Profimedia
Aktualno Galerija Nikotinske vrećice - 7 Nikotinske vrećice - 7 Foto: Profimedia Nikotinske vrećice - 4 Nikotinske vrećice - 4 Foto: Profimedia Nikotinske vrećice - 2 Nikotinske vrećice - 2 Foto: Profimedia Nikotinske vrećice - 9 Nikotinske vrećice - 9 Foto: Profimedia +6 Nikotinske vrećice - 5 Galerija 1/11 >>
Među hrvatskim učenicima širi se novi opasni trend - konzumacija nikotinskih vrećica, jednog od proizvoda koji se koristi kao zamjena za cigarete.

Malene vrećice punjene nikotinom, raznih okusa od mentola do voćnih, dolaze u malim šarenim kutijicama, a stavljaju se između gornje usne i desni. Sadržaj se otapa u ustima i nikotin se apsorbira u krvotok, pojasnila je Dijana Mayer iz Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a.

Ovaj proizvod koriste pušači za odvikavanje od cigareta, no zabilježeno je da ih sve više koriste djeca od 13, 14 godina. Tolika količina nikotina intenzivno utječe na mozak djeteta i može izazvati euforiju, ali i konfuzno, smeteno stanje, rekao je Ivan Ćelić, psihijatar za ovisnosti o sintetičkim drogama u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Gaze Rat na Bliskom istoku VIDEO Uznemirujuća snimka s festivala smrti, Hamas izdao upozorenje za stanovnike izraelskog grada: "Napustite ga do pet sati popodne"

Mlađima od 18 godina ovaj se proizvod ne bi ni smio prodavati, no Mayer je istaknula kako se prije nekoliko mjeseci pojavio u školama i to "vrlo intenzivno, na to nas posebno upozoravaju nastavnici", naglasila je za HRT.

Pročitajte i ovo Itai i Hadar Berdichevsky Nakon 14 sati Čudo u Izraelu: U kući ubijenog mladog para pronađene neozlijeđene bebe blizanci, roditelji ih sakrili prije pokolja

Nikotinske vrećice vrlo su nalik "snusu", vrećicama duhana za oralnu upotrebu koje su se desetljećima upotrebljavale u Švedskoj, dok je u Europskoj uniji njihova upotreba zabranjena.

Spomenute nikotinske vrećice dostupne su u našoj zemlji na gotovo svakom kiosku, a probali su ih i oni koji nisu nikada pušili. Stručnjaci naglašavaju da, kao i svaki nikotinski proizvod, i ove vrećice izazivaju ovisnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene