Svaka lipa dobro dođe, posebice kad nemate posao. A u Hrvatskoj ga je teško naći i domaćima, a kako neće migrantima. No, ima pozitivnih primjera integracije migranata u hrvatsko društvo. I to u poduzetništvu.

Galerija Okoli Kikelomo (Foto: Dnevnik.hr) Sara Kekuš (Foto: Dnevnik.hr) +0 Hermes Arriaga (Foto: Dnevnik.hr)

Kada je došla u Hrvatsku, Okoli Kikelomo nije bilo lako. Tada su joj pomogli dobri ljudi. Ali sada ona pomaže drugima. Otvorila je dobrotovrnu kuhinju u kojoj mogu jesti oni koji nemaju novca.

Vezani članci Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Božinović: "Jedna od najvećih sigurnosnih prijetnji su klimatske promjene. Očekivan je i znatan rast migracija'' Andrej Plenković Plenković o 19 afganistanskih državljana pristiglih u Hrvatsku: "Ako bude potrebe, primit ćemo još ljudi"

"Sada je tako dobro jer imam priliku raditi ono što znam negdje drugdje, sretna sam jer se ljudima to sviđa. Nikad nisam čekala Vlade da mi pomognu, pomažem sama sebi, ja sam svoja vlada", govori Okoli.

I nakon devet godina, Hermes se s hrvatskim jezikom još muči. Meksiko je odlučio zamijeniti Hrvatskom zbog ljubavi. I nije požalio. Pokrenuo je u Zagrebu agenciju koja pomaže novim poduzetnicima u razvoju njihovih ideja.

"Teško je naći posao, ali nije nemoguće. Kad god čujem da ljudi žele van ja im kažem, idite kako biste vidjeli da nije trava zelenija u tuđem vrtu", govori Hermes. 

U Hrvatskoj je teško naći posao Hrvatima, a kako ne tek onda strancima, ipak oni uporni i s dobrim idejama uspiju. Oni su sami stvorili svoje prilike. Ipak integracija imigranata u naše društvo daleko je od razine na kojoj bi trebala biti.

Strukturne poteškoće

Misle tako u Centru za mirovne studije. Pogotovo kad su izbjeglice u pitanju. Prvi korak je jezik čije učenje bi država trebala osigurati.

"Iako ta stavka stoji u zakonu niz godina, to je problematično, ne postoje tečajevi koji bi trebali biti konstantno dostupni osobama koje dobiju međunarodnu zaštitu i dalje se to ne događa", objašnjava Sara Kekuš iz centra za mirovne studije. 

Okoli Kikelomo (Foto: Dnevnik.hr) Sara Kekuš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Iz centra kažu kako je glavni problem i nepostojanje migracijske politike. Na navedeno iz Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina poručuju:

"Migracijska politika sadržavala je nekoliko područja koja je bilo potrebno međusobno uskladiti, a ne samo pitanje integracije stranaca. Navedeni ciljevi u konačnici su se i postigli."

O tome nevladine udruge imaju drugačije mišljenje. No svi se slažu kako je napredak ostvaren u procesu zapošljavanja. U prvom redu uz mjere aktivne politike zapošljavanja. Iako je u prvih 9 mjeseci 2018. godine te mjere iskoristilo svega 9 osoba pod međunarodnom zaštitom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju