Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Granični spor sa Slovenijom koji je izbio zbog remonta željezničke pruge Savski Marof – Kumrovec još nije riješen. Radnici Remonta ni jučer nisu radili na pruzi jer čekaju dopuštenje slovenske policije za rad na dijelovima koji katastarski pripadaju Republici Sloveniji, odnosno općini Brežice.


Problem je zapravo nastao za regulacije toka Sutle kojim je prirodna granica na nekoliko mjesta pomaknuta tako da se granica katastarskih općina nalazi desetke metara od rijeke.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Susjedi su cijepili malo više od pola stanovnika, no neće uvoditi obvezno cijepljenje: "Istina, prije je bilo i takvih zamisli..." Granični prijelaz, ilustracija Nova pravila za prolaz kroz Sloveniju: Vlada u zadnji tren izmijenila odluku

– Nisam baš siguran gdje je granica – rekao je granični policajac kojeg smo zatekli u redovitoj ophodnji kod Vukova Sela, jedne od problematičnih točaka. Iako nije znao gdje se granica nalazi, ni koliko je širok zaštićeni pogranični pojas, zabranio nam je fotografiranje.

Uz to je ustvrdio i da smo neovlaštenim prelaskom povrijedili granice Slovenije i Hrvatske. Sa slovenskim kolegama iz pogranične policije, tvrdi, nikad nije bilo problema.

– Oni se drže svoje strane Sutle, a mi svoje iako to nije stvarna granica – objasnio nam je kako funkcionira zaštita državne granice. 

– Kad su 1956. godine radili prugu, dio hrvatskog teritorija ostao je na slovenskoj strani, a dio slovenskog na našoj. Tada to nije bilo bitno, a sada je sporno – rekao je Siniša Petkoviček koji živi u staroj željezničkoj postaji Vukovo Selo oko koje se spore Hrvatska i Slovenija. Volio bi, kaže, da se spor što prije riješi i da se obnovi pruga kojom vlak već godinama ne prometuje.

Na cijeloj kopnenoj granici sa Slovenijom tridesetak je spornih točaka, od kojih su čak tri između Savskog Marofa i Donjega Kraja. To su Vukovo Selo, dio mjesta Ključ Brdovečki i križanje ceste s prugom u Donjem Kraju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju