Obavijesti Video Pretražite Navigacija
premijer dobio košaricu

Otkantali premijera koji ih je zvao na sastanak: ''Više ih nećemo zvati, razlozi su im neozbiljni''. Stigla objašnjenja oporbe: ''Ne pijem kavu''

Marko Milić i Andrej Plenković (Foto: dnevnik.hr)
Marko Milić i Andrej Plenković (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Premijer i budući mandatar Andrej Plenković pozvao je predstavnike parlamentarnih stranaka na pojedinačne sastanke u Banskim dvorima kako bi postigli konsenzus o ključnim pitanjima za državu. Oporba ga je redom odbila.

Zašto su odbili doći na sastanak s Plenkovićem, objasnio je Mostov Nikola Grmoja ispred Vlade.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..." Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta"

"Imali smo iskustva dvaju zajedničkih sastanaka s Plenkovićim gdje smo predlagali konkretne mjere od kojih nije bilo ništa. Nadali smo se konstruktivnom sastanku, stavili smo sve razlike po strani i nadali se da će i ostali prihvatiti poziv. Kad smo vidjeli da nitko drugi ne ide, zaključili smo da nema smisla", rekao je Nikola Grmoja.

''Vladine mjere očekujemo u Hrvatskom saboru, kao i zajednički sastanak Vlade s opozicijom, a Most nikada nije bio niti će biti poluga za nečije političke kalkulacije'', zaključuju.

Sastanak odbili i u Možemo

Tomislav Tomašević, čelnik Možemo, objasnio je svoje razloge odbijanja sastanka. "Ja sam odmah prilikom tog razgovora s premijerom izrazio negodovanje. Ne vidim nikakav razlog za takav sastanak, jedan na jedan, ni što je to što premijer može reći meni, a da druge kolege to ne smiju čuti. Nakon razgovora s drugim kolegama iz oporbe odlučio sam da ne idem na taj sastanak. Danas sam odlučio izaći u javnost s tim", kazao je.

"Mene takav sastanak podsjeća na političku trgovinu ispod stola. Ne vidim zašto se svi predstavnici oporbe ne bi pozvali na taj sastanak i zašto on nije bio zajednički. S obzirom na to da je premijer odredio mjesto i vrijeme, a nije ostao fleksibilan oko broja prisutnih, po meni to nije spremnost na dijalog, nego spremnost na monolog", objasnio je Tomašević.

Kaže kako je oporba spremna na dijalog. "Mi jesmo spremni na dijalog s predsjednikom Vlade i u tom smislu. Kad postanemo saborski zastupnici, očekujemo sastanak u Saboru. Mi shvaćamo ozbiljnost ove situacije. Budući da se inzistira na sastanku jedan na jedan i da nema predstavnika medija, smatramo da to nije to. Ne želimo sudjelovati u onome što bi mogla biti trgovina ispod stola. Mislimo da je takva praksa loša", istaknuo je Tomašević.

"Pozivamo glasnogovornika Vlade da spusti loptu, nema razloga za takve žustre izjave. Pokušavamo biti konstruktivni", zaključio je Tomašević.

Zašto Domovinski pokret ne ide na sastanak?

Na konferenciji za medije Domovinskog pokreta na kojoj su govorili o negativnim aspektima uvođenja eura, Miroslav Škoro dobio je pitanje zašto je odbio sastanak s premijerom. ''Baba šumom, deda drumom'', odgovorio je i objasnio da oni govore o važnoj temi, a medijima je glavna tema sastanak. Objasnio je da se nije želio odazvati na neformalni sastanak. ''Razgovarati treba, ali to nije način. Ne možemo ležerno sjesti i ćaskati o euru'', rekao je Škoro i dodao da on i ne pije kavu nego čaj.

Osvrnuo se i na sudjelovanje SDSS-a u Vladi. ''Rekli su (HDZ, op. a.) da će surađivati sa strankama istih svjetonazora. Očito se prepoznaju u SDSS-u koji je napravio ratni zločinac Goran Hadžić. To je nastavak onoga što su radili do sada. Bit će Vlada sa SDSS-om i nekoliko žetončića'', zaključio je Škoro.

Objašnjenje SDP-a

Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas rekao je da su informaciju o sastanku dobili od medija. Nisu, kaže, dobili ni poziv ni dnevni red. ''Dobili smo usmeni poziv iz kabineta premijera Plenkovića, a mislimo da sastanak u četiri oka nije transparentan i na poziv se nismo odazvali. SDP je oporbena stranka, s Vladom nismo u koaliciji, pa taj sastanak ne bi bila dobra poruka'', objasnio je razloge nedolaska. Tvrdi da bi se odazvali da je to bio sastanak premijera s oporbom. Naglašava da se prvo mora konstituirati Sabor, a podsjeća da je SDP u redovitoj saborskoj proceduri slao prijedloge, ali su odbijeni. ''Ne možete otići na sastanak kad nema dnevnog reda'', podvukao je.

Na pitanje je li im tako loše stanje na računu da su otkazali ljudima koji su u stranci radili na ugovor, rekao je da nakon gubitka izbora nemaju potrebe za tim ljudima. ''Preživjet ćemo, ne brinite se. Bilo je i težih situacija'', odgovorio je Vukas i najavio da bi se Predsjedništvo SDP-a trebalo održati u petak, a da bi stranački izbori trebali biti krajem rujna.

Premijer je dobio košaricu i od drugih oporbenih stranaka. Domovinski pokret objasnio je da Miroslav Škoro nije dobio službeni poziv, pa će pričekati konstituiranje Sabora. Neformalnu pozivnicu zamjera i Dalija Orešković.

Stigla reakcija iz Vlade

Glasnogovornik Vlade Marko Milić izjavio je da tema sastanka nije trebala biti podebljanje parlamentarne većine jer većinu već imaju. Htjeli su, kaže, razgovarati o oporbenom viđenju izazova koji su pred Hrvatskom. Na pitanje zašto nisu poslali službeni poziv, nego ih je telefonski kontaktirala Tena Mišetić, Milić je odgovorio da je Mišetić zamjenica predstojnika i da tako dogovaraju i sastanke sa stranim državnicima. ''Dobro je da birači vide ponašanje oporbe'', rekao je glasnogovornik Vlade i dodao da su ih pozvali iz poštovanja prema njima i biračima. Zaključuje da nema potrebe da ih ponovno poziva na skupni sastanak jer ''oporba nije pokazala političku volju''.

''Razlozi odbijanja su im neozbiljni. Oporba je nesvjesna toga da se Hrvatska nalazi u osjetljivoj situaciji. Htjeli bismo da budu što konstruktivniji, a manje destruktivni'', zaključio je Milić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene