Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JEDAN NA JEDAN

"Košarica" premijeru: Većina oporbe odbila Plenkovićev poziv na sastanak

Andrej Plenković
Andrej Plenković DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković Galerija 1/4 >>
Premijer Andrej Plenković najavio je pojedinačne sastanke s predstavnicima parlamentarnih stranaka kako bi postigli konsenzus oko ključnih pitanja za državu. Većina oporbe ga je odbila.

Nakon današnjeg sastanka vrha HDZ-a Plenković je pojašnjavao poziv, rekavši kako je svrha sastanka dijalog, no većina oporbe dala mu je "košaricu". 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

Odbijenicu je dobio i od Domovinskog pokreta.

"Domovinski pokret nije dobio službeni poziv na sastanak s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem. Miroslav Škoro tijekom poslijepodneva je telefonom pozvan na neformalnu kavu, koja bi se održala u utorak ujutro. Budući da je taj susret zamišljen kao neformalni razgovor, bez jasno definiranog protokola i tema, a kako bi se izbjegle potencijalne manipulacije sadržajem razgovora, predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro odlučio je pričekati konstituiranje Sabora i sastanak prema službenom protokolu, s jasno definiranim temama", objavili su iz Domovinskog pokreta.

Most na razgovor s premijerom dolazi u 9:30. Politička platforma Možemo odbila je razgovor, a razloge će objaviti u utorak. 

SDP, može se čuti u stranci, službeno nije dobio nikakav poziv. Poručuju da na takav način neće sudjelovati. Za utorak su najavili konferenciju za novinare na tu temu. 

Odbijenica Dalije Orešković 

Na sastanak neće doći ni predstavnici Stranke s imenom i prezimenom. Dalija Orešković ranije je na Facebooku objasnila zbog čega se neće pojaviti.

"Danima se javnim prostorom provlači informacija o održavanju sastanaka u Vladi s izabranim predstavnicima parlamentarnih stranaka. Evo zašto smatram da je neformalan način pozivanja, bez teme i dnevnog reda te bez jasno i javno komuniciranih sudionika takvih sastanaka sporan, stoga na takvim sastancima nećemo sudjelovati.

Minimum poštivanja Ustava RH, provedenih izbora, demokratskih standarda i transparentnog obavljanja javnih dužnosti u javnom interesu nalaže da se u okviru od 20 dana nakon provedenih izbora održi prvo zasjedanje i konstituiranje novog saziva Hrvatskog sabora. 

Javnost ima pravo znati tko na konzultacije poziva, u kojem svojstvu, i što je tema razgovora, tko je vlast, a tko je oporba. To trenutačno ne znaju niti oni koje se putem telefona poziva na sastanak u Vladi koja je na odlasku. O problemima i nadolazećoj krizi spremni smo razgovarati i sudjelovati u pronalaženju najboljih rješenja, tamo gdje je takvim raspravama mjesto. U Hrvatskom saboru. Ne iza zatvorenih vrata prije nego što se novi saziv konstituira", napisala je Orešković. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene