Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za grmljavinsko nevrijeme kasno poslijepodne i osobito navečer na području Međimurja, Hrvatskog zagorja, Podravine te Slavonije i Baranje. Ono što su najavljivali, i ostvarilo se. Jaka tuča pogodila je poslijepodne istok zemlje.

Galerija Tuča pogodila područje Požege - 2 Tuča, ilustracija Tuča pogodila područje Požege - 4 +17 Tuča pogodila područje Požege - 5

Snažna tuča pogodila je područje Vinkovaca i Požege danas oko 17 sati.

Čitateljica je za DNEVNIK.hr izjavila da su oštećeni krovovi, kuće, ali i automobili. Tuča je veličine oraha.

''Mogu samo reći nikad viđeno niti doživljeno, u roku 20 minuta uništeno je sve, voćnjaci, poljoprivredni usjevi. Doslovno sve'', rekla je Valentina Medved.

Jaka tuča pogodila je i Vidovce koji su nedavno stradali u vodenim bujicama.  

Borislav Miličević, načelnik Stožera civilne zaštite Požege komentirao je da je nevrijeme trajalo oko 15 minuta. ''Nevjerojatne količine i veličine, neki su ostali bez krova, uništeni su automobili, radni strojevi'', rekao je. Stradao je isti potez kao i u nedavnoj bujici, ali i Požega, Pleternica, općina Jakšić. U centru Vidovaca je, govori, sve prekriveno ledom. On i gradonačelnik obilaze teren.

Marini Bešić Đukarić potvrđeno je da postoje određene materijalne štete na Kaznionici i zatvoru. Još uvijek se ne znaju razmjeri štete te se sanira šteta. Srušen je zid ograde.

Led u Vidovcima je bio velik, kako se vidi iz videa portala Pozega.eu.

Jak vjetar u Vetovu je u potpunosti iščupao krov jedne kuće i bacilo ga na susjednu kuću.

''Ovo je drugi put u dvije godine da je krov odnesen i nikad ne prizanju štetu. Krov je napravljen prije dva mjeseca i sve je podaskano'', otkrila je čitateljica za 034 portal.

Nevrijeme zahvatilo Požegu Snažan vjetar u Vetovu iščupao krov kuće 01 (Foto: 034 portal)

DHMZ upozoravao

Dopisnica Nove TV iz Osijeka, Marina Bešić Đukarić otkrila je da meteoalarm upozorava na sve ono što može prouzročiti ozbiljnu i veliku štetu na imovini. Moguće su lokalne bujične poplave. Nedavno smo u Požeštini imali prilike svjedočiti tome što sve bujice u kratkom vremenu mogu učiniti, tu je i opasnost od olujnog vjetra, dakle, može se očekivati rušenje stabala što može biti opasno ne samo za imovinu nego i život.

Tuča poljoprivrednicima u vrijeme pred žetvu pšenice nikako ne ide na ruku, također ni voćarima koji su već pretrpjeli velike štete od mraza.

Načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić Načelnik PU splitsko-dalmatinske o lažnoj dojavi o bombi u avionu: "Tri i pol sata smo pretraživali zrakoplov, a odakle je došao poziv još istražujemo"

Muškarac upao u šaht Žurio na tramvaj pa upao u šaht, vatrogasci ga jedva pronašli: ''Ha čujte, noge su mi ostale gore, stražnjica dole"

Meteoalarm također upozorava da se u slučaju grmljavinskog nevremena treba maknuti s otvorenih i izloženih područja kao što su planine, šume, livade, te da se treba zaštititi od udara munja.

Ako se ostvare prognoze, moguće je očekivati i prekide u aktivnostima na otvorenome te u prometu.

Tako je i danas više posla za djelatnike Hitne pomoći koji su imali oko 20 posto više poziva nego inače, a svaki treći poziv završio je intervencijom i to najčešće zbog kolapsa na javnom mjestu, no bilo je i težih slučajeva poput infarkta i moždanih udara. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju