Vrhunac toplinskog vala je bio u četvrtak, no to naravno ne znači da od danas više neće biti vruće i sparno, samo ne toliko. Vremensku prognozu donosi meteorologinja Ana Bago Tomac.

Galerija


Za petak je, što se tiče kopnenih krajeva, najvažnije upozorenje za moguće nevrijeme, ponegdje i jače izraženo s jakim udarima vjetra ili tučom, a najveća vjerojatnost je u sjevernim, središnjim i istočnim područjima unutrašnjosti i to u kasnijim poslijepodnevnim satima ili navečer.

Na vrijeme u većini zemlje utjecat će polje anticiklone i bit će sunčano i stabilno, no poslijepodne sa sjevera će pritjecati hladniji, vlažan zrak zbog čega će biti nestabilno.

Ujutro u cijeloj zemlji vedro ili uz pokoji oblak te vrlo toplo. Najniža temperatura i u unutrašnjosti oko 20 ili malo iznad, a na Jadranu još jedna vrlo topla noć u kojoj se pogotovo na jugu temperatura neće spuštati ispod 24 ili 25 i to samo na kratko.

Poslijepodne će u cijelom ovom području biti sunčano i vruće, ali kasnije će sa sjevera početi pritjecati hladniji, vlažniji i nestabilan zrak što će u kombinaciji s ovim visokim temperaturama dovesti do oluja ili jačeg nevremena - pogotovo u Zagorju, Međimurju, širem zagrebačkom području.

Predrag Fred Matić izvjestitelj Europskog parlamenta (Foto: Dnevnik.hr) Rezolucija koja je izazvala buru: Europski parlament usvojio izvješće Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju

Vrućine u Osijeku Zbog nesnosnih vrućina u Osijeku povećan i broj prometnih nesreća: Dispečer sa Hitne objašnjava kako prepoznati toplinski udar

Na istoku također veći dio dana sunčano i vruće, a onda kasnije poslijepodne i navečer također nestabilno uz mogućnost za jače i izraženije grmljavinsko nevrijeme. Temperatura i sutra do 35.

Za razliku od unutrašnjosti u gorskom dijelu i osobito na Jadranu ostaje sunčano i vruće ili vrlo vruće. Poslijepodne će zapuhati umjeren jugozapadni vjetar. I na jugu vrlo vruć i sunčan dan uz umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Najviša temperatura do 36 stupnjeva.

More je toplo, osobito na sjevernom i srednjem dijelu gdje je na više postaja izmjereno čak 27 stupnjeva. S ovako vrućim i vedrim danima UV indeks je vrlo visok, a u unutrašnjosti sutra visok.

Ipak malo manje vruće bit će nam za vikend, ali s novim tjednom opet će rasti temperature i to prema 35 stupnjeva. Još u subotu može biti pokojeg pljuska, a onda opet sunčano.

Na Jadranu bez izraženijih promjena ni oko vremena ni oko temperatura. Puhat će uglavnom umjeren sjeverozapadni ili jugozapadni vjetar.

U petak vruće i veći dio dana sunčano, ali kasnije poslijepodne i osobito navečer moguće je grmljavinsko nevrijeme, ponegdje i izraženije i to u središnjim i istočnim područjima.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr