Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oči u oči sa zvijeri

VIDEO Pogledajte ekskluzivnu snimku pomahnitalog napada medvjeda. Stručnjaci otkrili koji su mogući razlozi za ovakvo ponašanje

Aktualno Galerija Gladni medvjed (Foto: Dnevnik.hr) Gladni medvjed (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Medvjed u divljini (Foto: Dnevnik.hr) Medvjed u divljini (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Medvjed koji je oštetio automobile Medvjed koji je oštetio automobile Foto: DNEVNIK.hr Šteta na automobilu nakon napada medvjeda - 1 Šteta na automobilu nakon napada medvjeda - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Šteta na automobilu nakon napada medvjeda - 2 Galerija 1/6 >>
Neobičan događaj danas u Gorskom kotaru. U okolici Fužina, na staroj cesti Rijeka-Zagreb, medvjed je napao i oštetio pet automobila. U pomahnitalom napadu divljači na automobile, srećom, nitko od vozača nije ozlijeđen, ali je prouzročena materijalna šteta. Ovakvi događaji su, kažu biolozi i lovci, rijetkost. Donosimo ekskluzivnu snimku nesvakidašnjeg pohoda.

"Ja sam stajao na cesti i on je bio udaljen 20-ak metara. U momentu kad se zaletio na mene više ništa nisam mogao učiniti, skočio mi je na haubu i počeo gristi auto. Imao sam otvoren prozor, on me grizao, mi smo bili udaljeni najviše metar", kaže vozač napadnutog automobila Igor Perković. 

Uz Igorov, na putu uznemirenog medvjeda našla su se još četiri automobila.

  Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napad akite Dvogodišnjaka napao pas, odgrizao mu komad tjemena: Roditelji otkrili što je spasilo dijete sigurne smrti

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna još traže vlasnike Psi bez nadzora u Istri napadali ljude i životinje: Njemački ovčar ugrizao muškarca, haski djetetu izgrizao ruke

"Bili smo u razmaku od deset metara i vidjela sam da je krenuo prema meni. Nisam znala što, dala sam po gasu jer da sam stala, ne znam što bi se dogodilo'', kazala je Petra, vozačica napadnutog automobila.

Srećom, nitko od vozača nije ozlijeđen. Lovci su odmah od nadležnih tijela zatražili interventni odstrel koji je i učinjen.

Slaven Reljić, iz interventnog tima za medvjede Veterinarskog fakulteta otkrio koji su mogući razlozi za ovakvo ponašanje.

"Može biti da je medvjedica koju je recimo baš na ovoj cesti udario auto nju ili ubio njezine mladunce pa se malo naljutila, može btii da je mlađi medvjed, procjenjujemo da je oko 120 kg i da je mlađi muški medvjed kojeg je isto auto udario i sad je ljut na automobile. Iako inače kad ih auto udari oni su povrijeđeni i odlaze s tog mjesta, a može biti i bolest" objašnjava Reljić.

Procjenjuje se da u hrvatskim šumama ima oko 1000 grla smeđeg medvjeda. Oni su strogo zaštićene životinjske vrste. U Nacionalnom parku Risnjak nalaze se sve tri velike zvijeri. 

"Posjetitelji obično idu u grupama i bučni su tako da susret s medvjedom je vrlo rijedak, medvjed će se svaki put povući, do sada nismo imali neugodna iskustva", kaže Mario Antolić, ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak.

Medvjed napao i lovca

Medvjed je napao i lovca koji tvrdi kako je ponašanje životinje bilo neobično. ''Bilo je susreta na našem lovištu. Ne baš oči u oči, ali bilo je bliskih susreta'', rekao je Marinko Kauzlarić, predsjednik LD Srnjak, Fužine- Lokve u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Katarinom Jusić. Istaknuo je kako je ponašanje medvjeda bilo neuobičajeno. ''Već u ranim jutarnjim satima dojavom iz centra 112 medvjed je napao automobil. Triput. Potrčao je i na moj automobil kada smo donijeli odluku i dobili dopuštenje da možemo medvjeda izlučiti iz lovišta'', rekao je Kauzlarić.

Nakon analize medvjeđih organa u petak, ističe Kauzlarić, vidjet će se zašto se tako ponašao. ''Dobili smo nalog za interventni odstrel. Bilo je stvarno neobično ponašanje'', napomenuo je Kauzlarić.

Dodao je kako medvjeda u Gorskom kotaru ima dosta. ''Na našem lovištu ovdje obitava oko 10 do 15 grla'', kazao je Kauzlarić.

Što se ponašanja ljudi tiče, ističe kako se treba ponašati normalno. ''Ovo je bio medvjed koji sigurno boluje od nečega. Obavijestit ćemo javnost što se s njim dogodilo. Medvjed inače bježi i od automobila, dapače i od čovjeka. U prirodi treba ponašati s puštanjem nekih zvukova i glasova, da medvjed prije čuje nas nego mi njega'', pojasnio je Kauzlarić.

Danas je prilikom bliskog susreta s medvjedom imao pušku. ''Bilo je vrlo kratko, nije bilo vremena za strah. Nije bilo ugodno, ali morali smo to odraditi'', zaključio je predsjednik LD Srnjak, Fužine- Lokve.

 

 

   

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene