Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neven Mimica o 'Lex Perković'

'Europska komisija očekuje poštivanje zakonodavstva EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenik Europske komisije Neven Mimica kratko je komentirao slučaj 'lex Perković'. Kaže kako EK očekuje da članice poštuju zakonodavstvo EU.

Povjerenik Neven Mimica u Strasbourgu nam je komentirao slučaj 'lex Perkovića' kao jedini predstavnik Hrvatske u Europskoj komisiji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zakon opasnih namjera HND protiv lex AP: "Intencija ovog zakona jest da se sakriju različite otimačine javnog novca i hajdučija" Slika nije dostupna Povjerenik vs povjerenika Mimica: Komisija nije raspravljala o sankcijama Hrvatskoj; Reding: Raspravljala je!

'Europska komisija je čuvar ugovora, a Hrvatska se mora držati pravila. Komisija nije raspravljala o tome, ali očekuje da zemlje članice poštuju europsko zakonodavstvo. U našem slučaju postoji plan Vlade, to je došlo u Komisiju', rekao je Mimica.

>> 'Vaš se premijer igra sudbinom svih hrvatskih građana!'

Podsjetimo, Hrvatska je nekoliko dana prije pristupanja EU donijela zakon o pravosudnoj suradnji čiji je europski uhidbeni nalog sastavni dio, a koji ograničava njegovu primjenu na zločine počinjene nakon 2002. Povjerenica Viviane Reding je koncem srpnja napisala kako ono što je Hrvatska učinila 28. lipnja, usvajanjem amandmana na zakon o europskom uhidbenom nalogu, nije u skladu s europskim zakonodavstvom te da to treba ispraviti.

Povjerenica Reding je 4. rujna, poslala treće po redu pismo hrvatskoj vladi, u kojem je izrazila 'čuđenje', što će prema pismu ministra pravosuđa Orsata Miljenića od 2. rujna, Hrvatskoj trebati 10 mjeseci da promjeni zakon, koji je donesen samo nekoliko dana prije ulaska u članstvo. Reding je u pismu rekla da će, ako ne dobije brzi odgovor od hrvatske vlade, razmotriti mogućnost uvođenja zaštitnih mjera predviđenih člankom 39 članka Ugovora o pristupanju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene