Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatne nepravilnosti

Nešto ne štima: Sve lokalne vlasti u Hrvatskoj nenamjenski troše novac!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema državnoj reviziji lokalne vlasti u gotovo cijeloj Hrvatskoj krše zakon i nenamjenski troše proračunski novac.

Visoko na toj listi je Rijeka, nenamjenski su potrošili čak 34 milijuna kuna. Nema druge nego zapitati se što tu ne štima, lokalne vlasti ili možda zakoni?

Pročitajte i ovo Sabor 77 za i 42 protiv Hrvatski sabor izglasao proračun za 2024. Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

Bilo da je riječ o kućnome, gradskome ili pak državnom budžetu - novca nikada dovoljno. No, kada i novac koji imate ne smijete trošiti na ono što vam je najpotrebnije tada nastaju problemi. 'Naravno da kada se nađemo u dilemi da li trošiti novce na čišćenje i uređenje parkova ili trošiti novce na subvenciju cijena vrtića i socijalnih programa da ćemo odabrati ovo drugo', rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

I upravo u tome leži pogreška koja za sobom povlači i uvjetno mišljenje revizije. Naime, to ne spada u namjensko trošenje novca. 'Namjenski trošiti novce znači da bi sredstva koja ubiremo od komunalne naknade mogli trošiti isključivo na, primjerice čišćenje grada, održavanje javne rasvjete, uređenje parkova i slično', rekao je Obersnel.

Obersnel: Ne mogu prihvatiti da ih je 94 posto nesposobno

Većina čelnika lokalne i regionalne samouprave ipak je, i to svjesno, prekršila zakon što se vidi i prema revizorskom izvješću.  Prema podacima iz obavljenih revizija za 2009., od ukupno 261 lokalne jedinice u kojima je obavljena financijska revizija, njih 247 je dobilo uvjetno mišljenje, jedanaest bezuvjetno, a tri jedinice su dobile nepovoljno mišljenje.

'Jednostavno ne mogu prihvatiti činjenicu da je 94 posto župana, gradonačelnika i načelnika nesposobno ili neodgovorno', rekao je Obersnel. Kažu, zakon je taj kojega treba hitno mijenjati. Inicijative već postoje, a postoji i statistika. Državni ured za reviziju analizira nepravilnosti te utvrđuje područja u kojima su one najčešće i o tome u godišnjem izvješću o radu obavještava Hrvatski sabor i javnost.

Potez je, dakle, na zakonodavcu. Sve nepravilnosti, bez obzira na zakon s kojim se ne slažu, lokalne bi samouprave trebale ispraviti, a o eventualnim će kaznama odlučiti Državno odvjetništvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene