Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vlada nestašica

Pomama za lijekom, prepisuju ga čak i stomatolozi: "Dolaze mlade djevojke koje imaju dvije tri, kile više"

Aktualno Galerija Redukcije Ozempica - 1 Redukcije Ozempica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Redukcije Ozempica - 2 Redukcije Ozempica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Redukcije Ozempica - 3 Redukcije Ozempica - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Redukcije Ozempica - 4 Galerija 1/4 >>
Opet je nestašica lijeka za dijabetes. Za debljinu, kažu u ljekarničkoj komori, počeli su ga prepisivati - čak i stomatolozi.

Nastupile su i redukcije, ali Ozempica opet nema, proizvodnja se povećava, potrošnja još više.

"Hrvatska ljekarnička komora urgirala je da se izdaje i propisuje samo po jedna kutijica lijeka kako bi se umanjile te nestašice", kaže magistra farmacije Emilija Horvat.

U dobroj ga vjeri na privatni recept prepisuju svi dobronamjerni specijalisti, od dermatologa do stomatologa.

''Stomatolog nije educiran za pisanje toga lijeka. Magistra ne može izdati lijek na temelju stomatologa, ja znam da ona živi od prometa, ali...'', kaže liječnica obiteljske medicine Gordana Štajminger.

''Mi bismo u tom slučaju trebali odbiti i uputiti ga njegovu liječniku da vidi je li indiciran za njega ili ne", rekla je Horvat.

"Ozempic je semaglutid u dozi od 1 miligram registriran samo za liječenje bolesnika s tipom dva šećerne bolesti, nije registriran za liječenje debljine. Isti taj semaglutid u dozi od 2,4 mg registriran je za liječenje debljine, ali ga trenutačno nema na hrvatskom tržištu", rekao je endokrinolog Miro Bakula.

Pročitajte i ovo E-Kartoni; ilustracija - 4 Ministarstvo pod nadzorom Netko je ulazio u privatne podatke pacijenata? "To su već neke aktivnosti koje podliježu pravnim sankcijama"

"Ja preporučujem da se pacijenti barem na početku obrate endokrinologu jer je pretilost bolest koja je povezana s 230 različitih komplikacija", dodao je.

Zakompliciralo se i onima koje nemaju problem s pretilošću.

"Nastala je pomama. Dolaze mlade djevojke koje imaju dvije-tri kile više", kaže doktorica Štajminger i dodaje da riskiraju ozbiljne poremećaje u metabolizmu. "Akutni pankreatitis, mučnine, povraćanje, može ostaviti posljedice koje će se za pet godina vidjeti", kazala je liječnica reporterki Dnevnika Nove TV Barbari Golji.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene