Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo pod nadzorom

Netko je ulazio u privatne podatke pacijenata? "To su već neke aktivnosti koje podliježu pravnim sankcijama"

Aktualno Galerija E-Kartoni; ilustracija - 4 E-Kartoni; ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr E-Kartoni; ilustracija - 3 E-Kartoni; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr E-Kartoni; ilustracija - 2 E-Kartoni; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 E-Kartoni; ilustracija - 1 Galerija 1/4 >>
Ministarstvo zdravstva našlo se na udaru zbog mogućeg kršenja privatnosti pacijenata. I to zbog e-Kartona. Tko je dijelio povjerljive medicinske podatke raščešljava Agencija za zaštitu osobnih podataka.

Kada je prošle godine uveden u svim bolnicama, e-Karton značio je manje administracije i gužve, a više preglednosti i povezanosti. A danas zbog njega Agencija za zaštitu osobnih podataka nad Ministarstvom provodi nadzore.

U Agenciji sumnjanju da su određeni zdravstveni djelatnici putem eKartona pristupali podacima pacijenata s čijim liječenjem nemaju veze. Zato sada od Ministarstva zdravstva traže očitovanje. Slali su im dopis prije dva dana, nakon što su vidjeli objave o tome na društvenim mrežama. Iz Ministarstva uvjeravaju da isključivo liječnici mogu pristupiti tim podacima. Niti medicinske sestre, niti tehničari, niti administrativno osoblje.

"Naravno može doći i do zloupotrebe takvih podataka, ukoliko bi liječnik koristio takve podatke, a da ne sudjeluje u procesu liječenja osobe, onda su to već neke aktivnosti koje podliježu pravnim sankcijama", rekao je Hrvoje Jezidžić, savjetnik ministra zdravstva.

Pročitajte i ovo Ivana Kopčić i Božidar Kutleša - 4 Šef porezne uprave Popis stanovništva kakav smo znali odlazi u prošlost, što donosi novi registar: "Država želi biti majka, a ne maćeha"

Jučer je HZZO primio dvije pritužbe osoba koje su primijetile da je netko, tko nije dobio odobrenje, ušao u njihove podatke.

Na e-Kartonu vaši liječnici mogu vidjeti sve - nalaze, pretrage, uputnice, lijekove. Naprimjer djelatnik hitne može vidjeti sve što se tiče nalaza primjerice stomatologa.

Ako ne želite da drugi liječnici pristupaju vašim podacimam, trebate otići na portal.zdravlje.hr. Prijavljuje se putem sustava e građani. Odlazi se u postavke. Klikanjem možete isključiti jednog po jednog liječnika ili odobriti.

No ni to nije jamstvo, jer svaka bolnica za sebe ima svoj informatički sustav. Na zlouporabe je još ranije upozoravala udruga za prava pacijenata.

"U praksi vidimo nedostatak uskladđenosti između bolničkih informatičkih sustava i e-kartona. Takav nedostatak krši prava pacijenata i potkopava temeljno povjerenje koje je nužno za efikasnu zdravstvenu skrb", Jasna Karačić, udruga za prava pacijenata.

Pročitajte i ovo Lina Dollar - 1 istraga u tijeku Roditelji u subotu ujutro s djetetom došli na pedijatriju, nakon obrade je otpušteno, tijekom noći je preminulo: "U tijeku su izvidi i dokazne radnje"

Na neovlašten pristup podacima svoje je članove upozorila Hrvatska liječnička komora.

"Da je to neetično, osim eventualno u slučaju, da je sam građanin, odnosno pacijent, dao nekom liječniku pisanu privolu za to", objasnila je Lada Zibar iz Hrvatske liječničke komore.

Nadzori nad Ministarstvom trajat će sigurno više od mjesec dana. Ako se utvrdi da se kršila privatnost pacijenata, Agencija može, međuostalim, izreći novčanu kaznu. Ako je riječ o kaznenim djelima, morat će se uključiti i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene