Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liječi bakterijske upale

Nestašica popularnog antibiotika: Ima li razloga za zabrinutost?

Aktualno Galerija Klavocin - 4 Klavocin - 4 Foto: Vijesti u 17 Klavocin - 3 Klavocin - 3 Foto: Vijesti u 17 Klavocin - 2 Klavocin - 2 Foto: Vijesti u 17 +0 Klavocin - 1 Galerija 1/4 >>
Pliva je prijavila nestašicu antibiotika Klavocina, koji se često koristi za bakterijske upale kod djece i odraslih. Dnevnik NOVE TV provjerio je ima li razloga za zabrinutost jer respiratorne infekcije već su krenule.

Domaća farmaceutska kompanija Pliva HALMED-u je prijavila nestašicu antibiotika koji se često propisuje za bakterijske upale kod djece i odraslih. Antibiotik Klavocin ponovno će biti nedostupan od drugog dijela prosinca pa do 10. siječnja 2024. 

Pročitajte i ovo Ilustracija u utorak Dobre vijesti za dio građana: Uskoro na račune sjeda i do 300 eura naknade

Uzroci privremene nestašice povezani su s proizvodnjom. Iz HALMED-a kažu da razloga za paniku nema jer su u Hrvatskoj u prometu drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, iste jačine i oblika koji imaju važeće odobrenje. Time je osigurana zamjenska terapija.

"Naša ustanova trenutno ima zalihu Klavocin tableta za otprilike mjesec dana, dostupni su lijekovi istog sastava od drugih proizvođača na tržištu trenutno, tako da se nadamo da će te količine biti dostatne za nadolazeću zimsku sezonu", objasnila je magistra farmacije Katarina Šarić.

Pročitajte i ovo Anto Nobilo Počinje suđenje Anto Nobilo postaje dio tima obrane Milorada Dodika: "Predmet je izvanredan"

Pročitajte i ovo Ilustracija na Kvarneru Uhićen muškarac za kojim je izdan Europski uhidbeni nalog: Sumnjiči ga se za kaznena djela u Poljskoj

"U slučaju da ih nema na našem tržištu, onda se provodi postupak izvanrednog unosa u kojem se lijekovi koji su potrebni pacijentima nabavljaju iz druge države članice", rekla je Ivana Šipić Gavrilović iz HALMED-a.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene