Popis stanovništva pokazao je da u nekim selima postoji velik nesrazmjer između broja muškaraca i žena.

Galerija Muški i ženski poslovi: Ilustracija - 1 Muški i ženski poslovi: Ilustracija - 2 Muški i ženski poslovi: Ilustracija - 3 +1 Muški i ženski poslovi: Ilustracija - 4

Popis stanovništva pokazao je da u nekim hrvatskim selima postoji nesrazmjer između broja muškaraca i žena. U okolici Đakova doslovce postoje većinska muška i ženska sela. Na primjer, u Levanjskoj Varoši, otkrio je popis stanovništva, uglavnom žive žene.

"Ima puno udovica i žena više nego muških. Muški pomrli, a ženske ostale", rekla je Ružica Mudrinić, stanovnica tog sela.

"Drva sam ja sama, jedno 6 metara sam ja to iscijepala", kaže ona. Na pitanje je li razmišljala o ponovnom udavanju odgovara: "A ne, ne, ne!"

U susjednom Majaru slika je obrnuta. Ondje prevladavaju muškarci. Anto Vardić poznat je po štrikanju čarapa: "Muški to rade, to su radili muški za cijelu obitelj".

Običaj je naslijedio iz okolice Jajca odakle vuče korijene. Živi sam, pa mu dobro idu i drugi kućanski poslovi. "Kuvam, sve svoje što radim, što treba raditi za jedno domaćinstvo, to sve ja radim", dodaje.

Nesrazmjera u omjeru muško-ženskog stanovništva po đakovačkim selima ima još.

U Čenkovu živi samo jedna žena, ujedno je i jedina stanovnica. Kako joj je živjeti u selu, reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić nije uspjela doznati jer ju nije uspjela pronaći kod kuće.

Krešimir Sever u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Sindikalist Sever oštro o povišicama državnim dužnosnicima: "Mnogi nisu zaslužili niti ovoliku plaću"

Crobarometar: Hrvoje Krešić Građani rekli što misle o kvaliteti života u Hrvatskoj, jedna stvar bi vas mogla iznenaditi. HDZ raste, nedohvatljiv oporbi  

Deficit ljudi postoji i u selu Ovčara. Od 18 stanovnika, koliko ih ondje živi, nema ni jednog djeteta u starosti do 10 godina. Put je ekipu Dnevnika odveo u Milinac, selo gdje je muškaraca i žena podjednako, pa se poslovi mogu podijeliti. U Dragotinu, većinski muškom mjestu, Bešić Đukarić zatekla je jednog od najstarijih stanovnika.

"Imam tri sina i tri kćeri i imam 21 unučadi", rekao je Niko Ćorić.

Pogledamo li na razini države – veći izbor ipak imaju muškarci. Žena je, u odnosu na njih, 141,5 tisuća više. 

Više pogledajte u videoprilogu reporterke Marine Bešić Đukarić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju