Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazao popis stanovništva

Jeste li znali da u Hrvatskoj postoje muška i ženska sela? "Drva sam ja sama, jedno 6 metara sam ja to iscijepala"

Aktualno Galerija Muški i ženski poslovi: Ilustracija - 1 Muški i ženski poslovi: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Muški i ženski poslovi: Ilustracija - 2 Muški i ženski poslovi: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Muški i ženski poslovi: Ilustracija - 3 Muški i ženski poslovi: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Muški i ženski poslovi: Ilustracija - 4 Muški i ženski poslovi: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Muški i ženski poslovi: Ilustracija - 5 Galerija 1/5 >>
Popis stanovništva pokazao je da u nekim selima postoji velik nesrazmjer između broja muškaraca i žena.

Popis stanovništva pokazao je da u nekim hrvatskim selima postoji nesrazmjer između broja muškaraca i žena. U okolici Đakova doslovce postoje većinska muška i ženska sela. Na primjer, u Levanjskoj Varoši, otkrio je popis stanovništva, uglavnom žive žene.

"Ima puno udovica i žena više nego muških. Muški pomrli, a ženske ostale", rekla je Ružica Mudrinić, stanovnica tog sela.

"Drva sam ja sama, jedno 6 metara sam ja to iscijepala", kaže ona. Na pitanje je li razmišljala o ponovnom udavanju odgovara: "A ne, ne, ne!"

U susjednom Majaru slika je obrnuta. Ondje prevladavaju muškarci. Anto Vardić poznat je po štrikanju čarapa: "Muški to rade, to su radili muški za cijelu obitelj".

Običaj je naslijedio iz okolice Jajca odakle vuče korijene. Živi sam, pa mu dobro idu i drugi kućanski poslovi. "Kuvam, sve svoje što radim, što treba raditi za jedno domaćinstvo, to sve ja radim", dodaje.

Nesrazmjera u omjeru muško-ženskog stanovništva po đakovačkim selima ima još.

U Čenkovu živi samo jedna žena, ujedno je i jedina stanovnica. Kako joj je živjeti u selu, reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić nije uspjela doznati jer ju nije uspjela pronaći kod kuće.

Pročitajte i ovo Krešimir Sever u studiju Dnevnika Nove TV - 2 ZA DNEVNIK NOVE TV Sindikalist Sever oštro o povišicama državnim dužnosnicima: "Mnogi nisu zaslužili niti ovoliku plaću"

Pročitajte i ovo Crobarometar: Hrvoje Krešić NOVI CROBAROMETAR Građani rekli što misle o kvaliteti života u Hrvatskoj, jedna stvar bi vas mogla iznenaditi. HDZ raste, nedohvatljiv oporbi  

Deficit ljudi postoji i u selu Ovčara. Od 18 stanovnika, koliko ih ondje živi, nema ni jednog djeteta u starosti do 10 godina. Put je ekipu Dnevnika odveo u Milinac, selo gdje je muškaraca i žena podjednako, pa se poslovi mogu podijeliti. U Dragotinu, većinski muškom mjestu, Bešić Đukarić zatekla je jednog od najstarijih stanovnika.

"Imam tri sina i tri kćeri i imam 21 unučadi", rekao je Niko Ćorić.

Pogledamo li na razini države – veći izbor ipak imaju muškarci. Žena je, u odnosu na njih, 141,5 tisuća više. 

Više pogledajte u videoprilogu reporterke Marine Bešić Đukarić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene