Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jezivo

Neobičan prizor na Jadranu, neki su uvjereni: "To je napad morskog psa..."

Neobičan prizor u Brijunskom akvatoriju
Neobičan prizor u Brijunskom akvatoriju Foto: Regional Express/Facebook
Neki ribari i surferi vjeruju da su u Brijunskom akvatoriju svjedočili napadu morskog psa na tunu.

Neobičan prizor u utorak je zbunio ribare i surfere u Brijunskom akvatoriju. Naime, ugledali su napad koji su opisali kao nasrtaj morskog psa na tunu, no prema fotografijama teško je odgonetnuti o kojim je točno životinjama riječ.

Dr. sc. Neven Iveša s Fakulteta prirodnih znanosti u Puli rekao je kako je riba koja skače iz mora najvjerojatnije atlantska plavoperajna tuna.

"Vidi se i jedna peraja koja bi mogla biti od goleme psine (Cetorhinus maximus) koja je nedavno viđena i kraj Savudrije. Taj morski pas je planktonivor i zasigurno nije napao tunu, nego je moguće da su se zajedno hranili na tom mjestu", objasnio je Iveša za Regional Express.

Također, dodaje kako sada u moru ima puno sitne plave ribe kojom se obje vrste hrane. Moguće je da je tunu napao i neki predatorski morski pas poput makoa ili modrulja, no objašnjava da se to čini manje izglednim.

Pročitajte i ovo Zeleno more u Rovinju Službeno objašnjenje Neobičan prizor uznemirio građane: More je totalno pozelenjelo, doznajemo o čemu je riječ

"Tune se sada viđaju na sve strane jer se intenzivno hrane kako bi prikupile dovoljno rezervi za razdoblje mriješćenja koje uskoro predstoji, kada će sve plavoperajne tune napustiti Jadran i krenuti put zapadnog Sredozemlja na mrijest, nakon čega će se vratiti. Nije rijedak slučaj da se više vrsta zajednički hrani na nekom području, što bi i ovdje mogao biti slučaj", zaključio je Iveša.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene