Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon skandala u Njemačkoj

Nema opasnosti: RH nije uvezla ni gram otrovne hrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Njemačku potresa skandal s otrovnom stočnom hranom za Hrvatsku nema opasnosti.

Iz Hrvatske agencije za hranu rekli su kako sporna stočna hrana iz Njemačke nije isporučena na hrvatsko tržište. Hrvatska provodi dvostruke kontrole hrane životinjskog i biljnog porijekla. Uzorci s peradarskih farmi, i jaja i meso i stočna hrana, čak i izmet peradi nekoliko puta mjesečno prolaze analizu veterinarske i sanitarne inspekcije.

Pročitajte i ovo Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana Slika nije dostupna Panika zbog otrova Dioksin u hrani: 'U opciji je i optužnica za kazneno djelo'

>> Zbog dioksina prekinuta isporuka s tisuću farmi

I sami proizvođači vrše dodatne nadzore kako se ne bi osramotili, jer, nakon afere poput ove u Njemačkoj mogli bi jedino staviti ključ u bravu. na koncu, hrvatski peradari sami proizcvode stočnu hranu od domaće sirovine.

Nesilice u Hrvatskoj hrane se isključivo s domaćom stočnom hranom. Na peradarskoj farmi 'Marjančanka' sami je proizvode. 'Riblje brašno se odavno ne koristi, mesno koštano brašno se ne koristi, to je u Hrvatskoj zabranjeno. Uglavnom su to sojina sačma, sunckoret, kukuruz i druge žitarice', rekao je tehnolog Krunoslav Jurišić.

Prije nego završe u kutijama za prijevoz do trgovine, jaja prolaze i kroz posebno svjetlo za suzbijanje salmonele na ljusci. Proizvodi s farme prolaze dvostruki nadzor, državnih inspekcija ali i vlastitih analiza.

Propuste u Hrvatskoj nadležne službe do sada nisu pronašle. 'Analize vrše ovlašteni laboratoriji u Hrvatskoj. Mi s naše strane hranu životinskog podrijetla, a hranu neživotinjskog podrijetla sanitarna inspekcija. Do danas nismo imali niti jedan pozitivan nalaz na dioksin u Hrvatskoj', rekao je Gordan Jebrić, ravnatelj uprave veterinarske inspekcije.

No, Nijemci su ga pronašli. Tamošnjim su nesilicama u hranu pomiješali mast dobivenu iz otpada nakon proizvodnje biodizela. Otrovni dioksin pronađen je u jajima, puretini i svinjetini. Otrov je to koji u većim količinama izaziva rak u ljudi.

Hrvatska iz Njemačke nije uvela ni gram stočne hrane

'Dioksini nastaju kao nusprodukti sagorijevanja, bilo u industriji ili domaćinstvu, a u hranidbeni lanac dolaze preko hrane životinjskog porijekla', rekla je Marija Sedak s hrvatskog veterinarskog instituta.

Njemačka je zatvorila sporne farme i uništila zatrovanu hranu. Hrvatska iz Njemačke nije uvezla ni gram stočne hrane. 'Iz ove tvrtke koja se pojavila kao izvor niti jedna pošiljak nije ušla u Hrvatsku', rekao je Jerbić. Njemački slučaj za sada nije uzrokovao posljedice po zdravlje ljudi,ali ju je osramotio na svjetskom tržištu. Hrvatskim potrošačima nadležne službe poručuju da mogu mirno spavati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene