Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glasnogovornik njemačkoga ministarstva poljoprivrede izjavio je kako ima pokazatelja koji upućuju na elemente kaznenog djela u istrazi o sadržaju dioksina u stočnoj hrani i jajima.


'Po sadašnjim pokazateljima, velika je vjerojatnost da u svemu ima osnova kaznenog djela', rekao je glasnogovornik ministarstva poljoprivrede na vladinoj konferenciji za novinare. Mast koja se upotrebljava u industriji miješana je s mašću namijenjenoj ishrani stoke i peradi, što je onečistilo jaja i svinjetinu dioksinom potencijalno kancerogenom tvari.

Vezani članci Nepotrebna hrana Život u izobilju može pokvariti ukus, njihova hrana je strava i užas Slika nije dostupna Zbog dioksina zatvoreno 900 njemačkih farmi

'Još ne znamo koliko je poljoprivrednika upleteno. Moramo razjasniti okolnosti slučaja. No ministrica je jučer jasno rekla da poljoprivrednici trpe zbog stanja koje je, kako se čini, govorim to s oprezom, izazvano kaznenim djelom', rekao je glasnogovornik. Industrijska mast jeftinija je od masti koja se upotrebljava za ishranu stoke. 'U tim količinama ne može biti posrijedi pogreška', ocijenio je dužnosnik Donje Saske Konrad Scholz.

>> Nismo u opasnosti: U Hrvatskoj nema hrane s dioksinom

Istodobno je nizozemska udruga uzgajivača stoke i peradi te proizvođača mesa i jaja (PVE) objavila da je u utorak u Nizozemskoj zaplijenjeno 136.000 jaja iz Njemačke za koja se sumnja da su onečišćena dioksinom. 'Sva su jaja zaplijenjena', rekla je glasnogovornica PVE-a Pascalle Ruyter. 'Koliko znamo, to su jedina jaja za koja se sumnja da su onečišćena, a izvezena su u Nizozemsku'.

U studenom i prosincu u Njemačkoj je uzgajivačima dostavljeno 3.000 tona masti onečišćene dioksinom. Onečišćena jaja izvezena iz Njemačke stigla su i do Velike Britanije. U Njemačkoj je privremeno zatvoreno 4.700 farma zbog opasnosti od zaraze dioksinom. (Hina)