Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je kako ne postoje indicije da je pogon DINA Petrokemije u Omišlju potencijalna opasnost za stanovništvo te dodao da čeka nalaze inspekcije koju je Ministarstvo poslalo u pogon.


Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zatražilo je prošlog tjedna da inspekcijske službe žurno pregledaju i provjere pogone DINA Petrokemije, posebice postupke s kemikalijama, zaštitu voda, elektroenergetiku, opremu pod tlakom i opremu za zaštitu na radu te zaštitu od požara. Hitna inspekcija zatražena je kako bi se utvrdilo stanje i donijele potrebne mjere te izbjegla opasnost za stanovništvo, dobra i okoliš.

Nadzor je zatražen pošto je predsjednik uprave DINA Petrokemije Fabio Giacometti izjavio za medije da su oprema i pogoni u kojima su tone opasnih kemikalija zadnji put atestirani prije dvije godine, da su zadnji atesti istekli prije nekoliko mjeseci te da DINA za njih nema novca.

Vezani članci Mihael Zmajlović Član Predsjedništva SDP-a o službenom razgovoru s Možemo!: ''Sada je svaki dogovor zapravo jalov'' Mihael Zmajlović SDP-ov kandidat za župana Zagrebačke županije: ''Pokazalo se da su promjene moguće. Stjepan Kožić se već prilično umorio''

>>Inspekcijski nadzor u DINA Petrokemiji još traje

Zmajlović je novinarima rekao da inspekcija provjerava je li ugroženo stanovništvo i njihovo zdravlje, a 'najvažnije je da se sprijeći eventualna havarija'.

'U ovom trenutku ne postoje indicije da bi moglo doći do ugrožavanja stanovnika, ali najvažnije je da inspekcija to provjeri i da se paralelno konzultiramo sa stručnjacima na koji način izvući određene opasne tvari iz pogona kako bi se ovakve kritične situacije izbjegle u budućnosti', rekao je ministar zaštite okoliša i prirode.

>>Postrojenja Dina Petrokemije nemaju ateste, a puna su opasnih tvari

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kratko je, pak, komentirao najave 18 seljačkih udruga da će početkom kolovoza organizirati masovne prosvjede, poručivši: 'Argumentirana rasprava s proizvođačima, s udrugama, da - pritisci ne'.

Udruge su jučer u Đakovu poručile da zbog nezadovoljstva stanjem u poljoprivredi početkom kolovoza idu u masovne prosvjede. Nezadovoljni su zbog neisplate 350 do 400 milijuna kuna preostalih poticaja za koje očekuju da se sredstva iznađu u rebalansu proračuna u nastavku zasjedanja Sabora u rujnu.

>>Čermak preuzima 69 posto Dine, uskoro pokreće proizvodnju

Ministar Jakovina napomenuo je da je do 30. lipnja isplaćeno ono što je prema planu predviđeno i obećano - 400 milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook