Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manjinci digli glas

Nema ih na raspravama, glasanje je upitno, ali plaća ide: Hoće li se izglasati Zakon o popisu stanovništva?

Saborskih zastupnika nema na raspravama, posljednjih je tjedana i glasovanje upitno, ali je zato plaća redovita. Sutra će u Saboru drugi put pokušati izglasati Zakon o popisu stanovništva.

Podsjetimo, prošloga je tjedna glasovanje prekinuto nakon što su manjinci napustili sabornicu jer nisu prihvaćeni njihovi amandmani.

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Nijemci objavili Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? "Navodno je već izrazio interes"

Manjine koje od početka mandata vjerno čuvaju većinu digle su glas ili točnije rečeno, uskratile ga kada su ih takli tamo gdje su najosjetljiviji.

„Da li će sutra biti kvoruma ili ne ovisi o razgovoru koji ćemo imati, kažu mi novinari, sutra s premijerom“, kaže potpredsjednik Sabora i manjinski zastupnik Furio Radin.

"To je tehnički zakon"

A premijer Andrej Plenković kaže kako ne namjerava ponuditi ništa što se tiče promjene zakona.

„Stav Vlade i stav HDZ-a je jasan, to je tehnički zakon“, rekao je Andrej Plenković.

Manjine su pak svoje traženje manjinskih popisivača i izjašnjavanje o dva materinska jezika shvatile kao pitanje opstanka.

„Treba imati garanciju, ne samo za danas nego i za sutra. Uzmite da iduće godine dođe nekakva žestoka desnica na vlast, mislim valjda je bolje da piše u zakonu“, kaže Radin.

Sve je to, smatra oporba, igrokaz zbog unutarstranačkih izbora jer je suradnja s manjinama trn u oku mnogima u HDZ-u.

„Ako nitko ne prijeti izlaskom iz parlamentarne većine zbog tog zakona, onda je to umjetno izazvana kriza u Hrvatskom saboru, zasada po meni zbog unutarstranačkih izbora u HDZ-u“, kaže SDP-ov Arsen Bauk.

Mostovac Nikola Grmoja kaže kako će se inzistirati da se ne popusti amandmanima koje traži SDSS.

„Oni su potpuno neprihvatljivi, ali smo isto tako uvjereni da kada prođu ovi izbori u HDZ-u da će HDZ sigurno popustiti“, rekao je Grmoja.

Takve konstrukcije Plenkoviću su smiješne.

"Fiktivni sukob"

„Ne znam o kojem fiktivnom sukobu se radi. Mislim da nema nikakvog sukoba, možda različitih pogleda“, kaže Plenković.

No na čekanju nije samo Zakon o popisu stanovništva. Zastupnici bi istodobno trebali razriješiti Dražena Jelenića, ali se i izjasniti o tome misle li da je dobro radio.

„U raspravi su ga hvalili. Sad me zanima kako će glasovati sada. Da li se promijenilo, da li njegov rad će oni ocijenit lošim samo zato što su saznali u tjedan dana da je bio mason“, pita se SDP-ov Saša Đuić.

Čak i ako glasovanja po tko zna koji tjedan za redom ne bude poruka je jednostavna...

„Poruka bi bila da se još nisu dogovorili“, kaže HNS-ov Stjepan Čuraj.

O klimanju većine, tvrde, nema ni govora.

Plenković: "Sutra će biti kvoruma"

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak u Mariji Bistrici kako vjeruje da će sutra u Saboru biti kvoruma, da se Zakon o popisu stanovništva donosi na vrijeme u jednom čitanju, a teme jutarnjeg koalicijskog sastanka bit će zakonski prijedlozi i sve ono što će uslijediti u radu Hrvatskog sabora idućeg tjedna.

"Hoće, bit će kvoruma. Zakon o popisu stanovništva donosimo sada, na vrijeme u jednom čitanju. Pitao sam na užem kabinetu ministarstvo koje ga je predlagalo i Državni zavod za statistiku, jer ne volim kad zakoni idu samo na jedno čitanje, ali su oni kazali da im treba vrijeme za pripremu, za složen, zahtjevan proces - popis stanovništva 2021.", izjavio je premijer.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene