Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VLADIN PAKET MJERA

Kako sada cijene ipak mogu dolje? Trgovci i proizvođači pojašnjavaju: "Sada se stvaraju uvjeti..."

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Ivan Slavica, direktor tradinga i category managementa u Konzumu Ivan Slavica, direktor tradinga i category managementa u Konzumu Foto: DNEVNIK.hr Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture. Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture. Foto: DNEVNIK.hr Aleksandar, Zagreb Aleksandar, Zagreb Foto: DNEVNIK.hr +3 Mirjana, Zagreb Galerija 1/8 >>
Vladino zamrzavanje od ponedjeljka preduhitrili su neki trgovački lanci i sa svojim akcijama krenuli i ranije. U šoping je otišla i ekipa Dnevnika Nove TV i doznala - kako sad odjednom sniženje cijena - može?

Dok se čeka Vlada, na policama jednog trgovačkog lanca cijene su već zaključane. I to za više od 1000 proizvoda.

"Kad ljudi troše 90% prihoda na hranu sigurno će im pomoći", rekao je Jan. Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Petre Buljan o tome kupuje li samo osnovno i čeka li sljedeći tjedan, Mirjana je odgovorila: "Kupujemo tako da pogledamo ono malo osnovno što treba."

Od ponedjeljka će u svim trgovinama osvanuti poseban znak i to za 30 proizvoda čije je cijene odlukom zamrznula Vlada.

Pročitajte i ovo Provjereno: Lava se vratila kući - 7 Provjereno u gostima Hrabroj Lavi liječenje u SAD-u preokrenulo je život, a zbog njezine priče čeka se potez HZZO-a

"To su ad hoc mjere, treba privredu pokrenuti. Zapošljavanje! Ovo je vatrogasna mjera", poručio je Aleksandar. "To je samo zamagljivanje pred izbore jer žele da najveća baza, umirovljenici, da ih odobrovolje da glasaju za njih", dodala je Lidija.

Pitanje svih pitanja - u petak je sam postavio i na njega sam odgovorio potpredsjednik vlade za gospodarstvo.

"Zašto nismo prije reagirali? Jer je inflacija padala i očekivali smo da će to doći u normalu jer živimo u tržišnom gospodarstvu", izjavio je potpredsjednik vlade Oleg Butković.

Pa kako onda sada cijene ipak mogu dolje? Objasnili su za Dnevnik Nove TV proizvođači i trgovci.

"Rast cijena je praktički stao u periodu od trećeg mjeseca i sad se stvaraju uvjeti da krene prema dolje, dolaze nove berbe", istaknuo je Ivan Slavica, direktor tradinga i category managementa u Konzumu.

"Mi se sada nalazimo u trenutku kada počinjemo vidjeti kako dolazi do promjena cijena nekih sirovina i to će se onda prenijeti na cijenu finalnih proizvoda", objasnila je Martina Dalić, predsjednica uprave Podravke.

Odnosi se to na većinu proizvoda s Vladine liste, ali ne i na ova dva:

"Raste izrazito cijena riže i kakaovca, zaista mogu detektirati šećer i čokoladu kao neke proizvode kod kojih će biti problem postići ovu cijenu koja je određena kao minimalna", rekla je Zvjezdana Blažić, konzultantica za prehrambenu industriju.

Problem vide i uzgajivači svinja.

Pročitajte i ovo Ilustracija stižu iduće godine Objavljena prva fotografija hrvatskog Rafalea u letu

"Nitko neće na tržištu nabavljati skupo meso i prodavati ga jeftino, kad govorite o uvozu nemate vi alat reći čovjeku dajte vi gospodo iz Njemačke svinjetinu po cijeni koju mi hoćemo", napomenuo je Krešimir Kuterovac iz Hrvatske udruge proizvođača svinja.

Da proizvođači ne trebaju strahovati od zahtjeva trgovaca, uvjerava ministrica.

"Postoji prostor za spuštanje cijena koji ne bi trebao utjecati na dodatno prevaljivanje te činjenice na proizvodnju", poručila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Vlada će, poručuje, pratiti ako se takvo nešto počne događati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene