Obavijesti Pretražite Navigacija
Obljetnica proglašenja samostalnosti

'Nećemo se odreći ključnih nacionalnih interesa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je kako od Slovenije nitko ne smije očekivati da će se odreći ključnih nacionalnih interesa, dodajući da nema brzih rješenja za zaplet nastao nakon slovenske blokade hrvatskih pristupne pregovora s EU-om.

Tuerk se na odnose s Hrvatskom osvrnuo u svečanom govoru u povodu godišnjice održavanja referenduma na kojemu su Slovenci prije 18 godina, 23. prosinca 1990. godine, velikom većinom glasova podržali stvaranje samostalne Slovenije.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Berlinu - 2 akcija u Berlinu FOTO Blokirali promet i ruke zalijepili za asfalt: Bijesni vozači tukli ih i špricali suzavcem Slika nije dostupna Danilo Tuerk 'Potrebno je vrijeme da razmislimo i promislimo kako dalje'

'Premda smo članovi europske obitelji, nitko od nas ne smije očekivati da ćemo se odreći ključnih nacionalnih interesa', rekao je Tuerk na svečanosti u Cankarevom domu u Ljubljani na kojoj su bili i članovi diplomatskog kora.

'Slovenija je i danas sačuvala vitalnost i demokratičnost. Naša sposobnost da donosimo odluke u kritičnim trenucima nije smanjena ni u našim odnosima s Hrvatskom i traženju puta za uključivanje Hrvatske u EU', rekao je Tuerk. 

>> 'Hrvatska treba ispuniti zahtjeve'

>> 'Slovenija je kukavičje jaje u EU'

'Ne treba očekivati brza rješenja koja će omogućiti ulazak Hrvatske u EU, ali je uspjeh moguć i to u skladu s načelima međusobnog poštovanja i uzajamne koristi, te uz pomoć dobre diplomacije', izjavio je Tuerk.

Europska komisija izrazila je žaljenje zbog toga što Slovenija na pristupnoj međuvladinoj konferenciji nije uklonila rezerve na većinu pregovaračkih poglavlja koja su se trebala otvoriti i zatvoriti pod predsjedanjem Francuske. 

>> 'Slovenske tenzije su opasne, ne Thompson'

>> Frattini: Hrvatska u EU 2010.

Najviši slovenski dužnosnici najavili su široku diplomatsku aktivnost Slovenije kako bi drugim članicama Europske unije pokušali razjasniti zašto Slovenija nije mogla pristati na kompromisni tekst koji je predložilo francusko predsjedništvo EU-a, a koji bi omogućio deblokadu pregovora s Hrvatskom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene