Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li itko odgovarati?

Ne stišavaju se reakcije na tragediju u Zadru: "Klub je trebao biti zatvoren, a gradonačelnik podnijeti ostavku"

Aktualno Galerija Zadarske zidine - 1 Zadarske zidine - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zadarske zidine - 2 Zadarske zidine - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zadarske zidine - 3 Zadarske zidine - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zadarske zidine - 4 Galerija 1/4 >>
Ne stišavaju se reakcije u Zadru nakon pogibije 20-godišnjeg mladića iz Irske koji je život izgubio u padu s gradskih bedema. Tragedija se dogodila u noćnom klubu u središtu grada unutar kojeg su zidine i ponovno otvorila niz pitanja. Od toga tko je za nju odgovoran i je li se mogla spriječiti do toga je li noćnoj ljetnoj zabavi mjesto u samom srcu grada?

Zadarske gradske zidine štiti UNESCO, mamac su za turiste, ali jednako tako, gradski bedemi mogu biti iznimno opasni. U posljednjih osam godina devet osoba palo je sa zadarskih zidina, tri su izgubile život.

U rupi unutar bara koji se u večernjim satima pretvara u noćni klub ugasio se život 20-godišnjeg Irca.

"Pogledajte gdje se ovo nalazi. Mi smo skretali pozornost na ovo gradonačelniku i on je itekako odgovoran. Klub je, nakon incidenta, sutradan trebao biti zatvoren, a gradonačelnik je trebao podnijeti ostavku", rekao je Marko Pupić Bakrač, županijski vijećnik Akcije mladih.

Pročitajte i ovo Dalibor Valinčić, odvjetnik MOL-a NAKON ARBITRAŽNE ODLUKE Odvjetnik MOL-a ekskluzivno za Dnevnik Nove TV: "Hrvatsko pravosuđe ne može živjeti u izolaciji od međunarodnog pravnog poretka"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna na mjesec dana Tolušić i Ferenc idu u istražni zatvor, odvjetnik Ferenca: "Njemu nije jasno za što je optužen"

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić pred novinare je stao u četvrtak. Iz Grada kažu da nemaju potrebu za ponovim istupanjem dok policija ne završi svoj posao. Dovršetak policijske istrage, ali i nalaze obdukcije, čekaju i u zadarskom Županijskom državnom odvjetništvu.

"Nakon što se provedu svi potrebni izvidi i dokazne radnje, te stignu nalazi, po prispijeću posebnog izvješća Policijske uprave zadarske državno odvjetništvo utvrdit će da li postoje osnove sumnje da je smrt mladića prouzročena radnjom ili propustom neke osobe", stoji u izjavi Županijskog državnog odvjetništva u Zadru.

Je li se tragedija mogla spriječiti mrežom ili ogradom pokraj ili na zidinama? I tko ju je trebao postaviti? Primjerice, neke mreže su postavljene da u rupu ne lete boce i čaše, ali zaštitne ograde koja bi mogla spriječiti smrt – nema.

Vlasnik kluba izbjegava medije

Vlasnik kluba kontakt s medijima izbjegava. Iz Ministarstva kulture kažu da nitko nikad od njih, odnosno od konzervatora, nije tražio mogućnost dodatne razine sigurnosti. Na to godinama upozoravaju oporbeni vijećnici, ali i mjesni odbor dijela grada u kojem se klub nalazi.

"Mislim da je ovo zapravo rezultat jednog dugogodišnjeg slaloma koji se dopušta određenim vlasnicima klubova i lokala po gradu, koji godinama nekako voze slalom kroz propise, kroz sve te neke stvari koje su drugi dužni poštivati. Daš mali prst i ode cijela ruka", rekao je Frane Brajković, predsjednik Mjesnog odbora Poluotok.

Pročitajte i ovo Golema psina u Walesu vrlo rijetka pojava VIDEO Golema morska psina viđena u plićaku kod plaže: "Bio je u vodi dubine do struka. Bilo je nevjerojatno"

Pročitajte i ovo Ilustracija zabranjena je diskriminacija Velika promjena kod susjeda: Ustavni sud odlučio - istospolni partneri mogu usvajati djecu

Prvotno je to trebao biti dnevni lokal s terasom od 100 četvornih metara. U deset godina, uz dozvolu županijskog Odjela za gospodarstvo i turizam, terasa je narasla za šest puta. Nemali broj puta bili su ondje i policija i inspekcija. Ispisivale su se kazne i zabrane rada. No, klub i dalje radi, a tragedije se i dalje događaju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene