Naplata parkinga u cijelom Gradu Zagrebu - 3
Naplata parkinga u cijelom Gradu Zagrebu - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Gradonačelnik Bandić po treći je put najavio naplatu parkiranja u cijelom gradu. Dnevnik Nove TV je istražio kako to izgleda kada se iscrtavaju parkirna mjesta na "divlje" i otkrili koliko točno metara se krade ceste, a koliko pješačkog prijelaza.


Dok se u gradu priča o naplati parkinga kroz cijeli grad Zagreb, Milan Bandić mudro šuti i traži strpljenje. Kažu, čuli su građani već sve. I jesu, no ta im se ideja nimalo ne sviđa.

Vezani članci Središte Zagreba zatvoreno za motorna vozila - 3 Idite tramvajem: Danas ne možete autom u centar Zagreba Prometna nesreća, ilustracija - 4 Teška prometna na autocesti A3: Kamionom naletio na pješaka koji je stajao pored vozila u kvaru pa pobjegao, pješak na mjestu poginuo

"Jest proširio parkiranje. Jest povećao cijene. Je zapustio Grad", komentirao je Nebojša, stanovnik Zagreba.

Da se ne bi trebalo naplaćivati parkirno mjesto, mišljenja je naravno i gradska oporba. Smatraju da gradonačelnik ovim potezom krpa rupe u proračunu.

"To bi bilo novih sto tisuća naplatnih parkirnih mjesta. Time bi se uprihodilo na godišnjoj razini negdje oko 30 milijuna kuna. To je samo tri posto od onoga što trenutno nedostaje u gradu Zagrebu", komentirao je Matej Mišić, zastupnik SDP-a u Gradskoj skupštini.

Nedostajat će, čini se, i dio cesta i pješačkih zona zbog novo iscrtanih parkirnih mjesta. Prometni stručnjak je izračunao kako cesta koja je projektirana na sedam metara, sada iznosi pet metara i 40 centimetara.

"1,60 metar ceste je uzurpirano na račun parkiranih automobila. To ugrožava sigurnost pješaka pogotovo djece jer znamo da je u blizini škola", pojasnio je Goran Husinec, prometni stručnjak.

I dalje se događa da u blizini škole pješačkog prijelaza gotovo i nema. Sam nogostup je uzurpiran i nema dovoljno mjesta za prolaženje pješaka.

Teško se prolazi i na više mjesta u gradu. Izračunali smo kako gotovo dva metra u dvosmjernoj ulici zauzimaju parkirani automobili pa nije ni čudo da se teško mimoilaze.

Na ovu temu kontaktiran je i ZagrebParking. Oni su rekli da ocrtavanje parkirnih mjesta nije u njihovoj nadležnosti već u nadležnosti Grada Zagreba. Točnije, u nadležnosti jednog čovjeka, koji u donošenju važnih gradskih odluka, mišljenje struke voli zaobilaziti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr