Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U hrvatskom tlu još uvijek leži 75.000 mina. Minsko sumnjivo područje veliko je gotovo kao međimurska županija. U idućih šest godina plan je Hrvatsku očistiti od tih opasnih naprava.


Prije točno 15 godina s radom je započeo Hrvatski centar za razminiranje. U tlu je tada bilo milijun mina.

Vezani članci Pirotehničar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 "To je vrlo sklizak teren": Ukidanje Centra za razminiranje izazvalu eksploziju reakcija Razminiranje (Foto: Dnevnik.he) - 1 U tijeku razminiranje Ličko-senjske županije: "Radimo na području na kojem je poginulo najviše pirotehničara"

>> Vinkovci: Pronašli bombu od 250 kilograma

U selu Mošćenica kraj Petrinje dječja igra bila je Mariju Brekiću ograničena minskim poljima. 22 godine poslije otac je šestomjesečnog sina. Mina je manje, ali opasnost i dalje postoji. Od mina postavljenih u ovoj šumi Marija dijeli tek nekoliko desetaka metara. 'Ne znam što da vam kažem, moram ga držati 0-24 na oku, pogotovo kad prohoda, sve to, šuma je vrlo blizu', ističe Mario.

Uz Moslavinu, najugroženije su Lika i Slavonija. U hrvatskom tlu, na 683 kilometra četvorna, još uvijek leži 75 000 mina. U RH minsko sumnjivo područje veličine je gotovo kao mađimurska županija. U 97 hrvatskih gradova i općina nalazi se više od 15.000 ovakvih upozorenja

Više od milijun mina prije 15 godina zauzimalo je četvrtinu Hrvatske. Tada je osnovan i Hrvatski centar za razminiranje. 'Da već završimo ovu priču, mi ne možemo biti normalno društvo dok imamo mina na tlu. a mi to možemo riješiti. I to nam je zadaća', kaže Dijana Pleština, ravnateljica Ureda za razminiranje.

U razminiranje je do sada uloženo 520 milijuna eura. 'Najveći problem u rjševanju minskog problema su financijska sredstva. Nama je plan do 1. ožujka 2019. u potpunosti ukloniti minske opasnosti iz RH', ističe Miljenko Vahtarić, v.d. ravnatelja HCR-a.

Jesu li opasnosti zaista uklonjene, provjerit će sedmero hrabrih ljudi iz kazališta Montažstroj. O cijelom projektu snimat će se dokumentarni film. Plesači su razgovarali sa žrtvama mina i pirotehničarima. A neki su došli s osobnim iskustvom.

Zbog mina život je izgubilo 508 osoba. I nakon 20 godina mine su jednako opasne, a mnoga područja kriju ubojita sredstva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook