Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radnom večerom za 28 predsjednika država i vlada zemalja članica NATO-a, na kojoj je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, počeo je navečer u Baden Badenu summit Sjevernoatlantskog saveza, na kojemu Hrvatska prvi put sudjeluje kao punopravna članica.


Hrvatska je, zajedno s Albanijom, članicom NATO-a postala dva dana prije 23. sastanka na vrhu NATO-a koji se održava u dvjema državama - Baden Badenu i Kehlu u Njemačkoj i s druge strane Rajne u Strasbourgu u Francuskoj. Dobrodošlicu Hrvatskoj već je na predavanju mladima u Strasbourgu zaželio američki predsjednik Barack Obama koji je rekao da će članstvo Hrvatske u NATO-u pridonijeti jačanju europske obrane i sigurnosti.

'Sjedinjene Američke Države snažno podupiru jačanje europske obrane i sigurnosti. I stoga smo zaželjeli dobrodošlicu Hrvatskoj i Albaniji i veselimo se jačanju uloge Francuske u tijelima NATO-a', rekao je Obama.

Vezani članci Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić: „Beograd neće pristati na ultimatume Kosova, neće biti lako onima koji su mislili da će Srbiji uzeti sve“ Ivana Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik.hr) U Hrvatsku vojsku će se ulagati puno više, a raste i godišnja članarina za NATO - plaćat ćemo više od 31 milijun kuna

Prije večere priređen je u Kurhausu u Baden Badenu kulturni program za sudionike sastanka. Domaćini, njemačka kancelarka Angela Merkel sa suprugom Joachimom Sauerom, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sa suprugom Carlom Bruni Sarkozy i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer sa suprugom Jeannine pozdravili su i fotografirali se sa svakim uzvanikom pojedinačno.

U subotu službeni poziv novim članicama

Dobrodošlica novim članicama bit će priređena u subotu, na sjednici Sjevernoatlantskog vijeća u Strasbourgu kad će Barack Obama, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, koje su depozitar Washingtonskog ugovora, pozdraviti dvije nove članice i uručiti kopije ugovora predsjednicima i premijerima Hrvatske i Albanije, Stjepanu Mesiću i Ivi Sanaderu te Bamiru Topiju i Saliju Berishi.

Uz 23. susret NATO-a, na kojemu se obilježava 60. obljetnica tog vojno-političkog saveza, vezano je nekoliko značajka: održava se odmah nakon najnovijeg kruga proširenja na dvije nove članice, prvi put na njemu sudjeluje novi američki predsjednik Barack Obama, Francuska se vraća u zapovjedna tijela iz kojih je istupila 1966., započet će izrada novog strateškog koncepta NATO-a, a mogao bi biti imenovan i novi glavni tajnik koji će naslijediti Jaapa de Hoopa Scheffera.

Dan protekao mirno

Među glavnim temama susreta su odnosi s Rusijom i nova američka strategija za Afganistan, zemlju u kojoj NATO sudjeluje u najvećoj misiji u svojoj povijesti. Za sigurnost sudionika u sva tri mjesta u kojima se održava summit - Baden Badenu, Kehlu i Strasbourgu - brinu se snažne snage reda zbog očekivanih prosvjeda protiv NATO-a. U petak je u Strasbourgu dan protekao mirno, ali je dan uoči sastanka policija zbog nasilja privela tristotinjak osoba.