Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počeo summit

NATO: Hrvatska prvi put sudjeluje kao punopravna članica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnom večerom za 28 predsjednika država i vlada zemalja članica NATO-a, na kojoj je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, počeo je navečer u Baden Badenu summit Sjevernoatlantskog saveza, na kojemu Hrvatska prvi put sudjeluje kao punopravna članica.

Hrvatska je, zajedno s Albanijom, članicom NATO-a postala dva dana prije 23. sastanka na vrhu NATO-a koji se održava u dvjema državama - Baden Badenu i Kehlu u Njemačkoj i s druge strane Rajne u Strasbourgu u Francuskoj. Dobrodošlicu Hrvatskoj već je na predavanju mladima u Strasbourgu zaželio američki predsjednik Barack Obama koji je rekao da će članstvo Hrvatske u NATO-u pridonijeti jačanju europske obrane i sigurnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska i Albanija dio NATO-a Hrvatska postala članica NATO saveza Slika nije dostupna Mesić i Sanader stigli na summit NATO-a u Bukurešt

'Sjedinjene Američke Države snažno podupiru jačanje europske obrane i sigurnosti. I stoga smo zaželjeli dobrodošlicu Hrvatskoj i Albaniji i veselimo se jačanju uloge Francuske u tijelima NATO-a', rekao je Obama.

Prije večere priređen je u Kurhausu u Baden Badenu kulturni program za sudionike sastanka. Domaćini, njemačka kancelarka Angela Merkel sa suprugom Joachimom Sauerom, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sa suprugom Carlom Bruni Sarkozy i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer sa suprugom Jeannine pozdravili su i fotografirali se sa svakim uzvanikom pojedinačno.

U subotu službeni poziv novim članicama

Dobrodošlica novim članicama bit će priređena u subotu, na sjednici Sjevernoatlantskog vijeća u Strasbourgu kad će Barack Obama, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, koje su depozitar Washingtonskog ugovora, pozdraviti dvije nove članice i uručiti kopije ugovora predsjednicima i premijerima Hrvatske i Albanije, Stjepanu Mesiću i Ivi Sanaderu te Bamiru Topiju i Saliju Berishi.

Uz 23. susret NATO-a, na kojemu se obilježava 60. obljetnica tog vojno-političkog saveza, vezano je nekoliko značajka: održava se odmah nakon najnovijeg kruga proširenja na dvije nove članice, prvi put na njemu sudjeluje novi američki predsjednik Barack Obama, Francuska se vraća u zapovjedna tijela iz kojih je istupila 1966., započet će izrada novog strateškog koncepta NATO-a, a mogao bi biti imenovan i novi glavni tajnik koji će naslijediti Jaapa de Hoopa Scheffera.

Dan protekao mirno

Među glavnim temama susreta su odnosi s Rusijom i nova američka strategija za Afganistan, zemlju u kojoj NATO sudjeluje u najvećoj misiji u svojoj povijesti. Za sigurnost sudionika u sva tri mjesta u kojima se održava summit - Baden Badenu, Kehlu i Strasbourgu - brinu se snažne snage reda zbog očekivanih prosvjeda protiv NATO-a. U petak je u Strasbourgu dan protekao mirno, ali je dan uoči sastanka policija zbog nasilja privela tristotinjak osoba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene