Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić i Sanader stigli na summit NATO-a u Bukurešt

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader doputovali su na summit NATO-a u Bukureštu na kojem Hrvatska očekuje pozivnicu za članstvo u tom vojno-političkom savezu.

Mesić i Sanader sletjeli su u bukureštansku zračnu luku gdje cijeloga dana pristižu šefovi država i vlada oko 60 zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja koji će sudjelovati na 59. i dosad najvećem sastanku na vrhu Sjevernoatlanskog saveza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Summit NATO-a Sanader i Mesić stigli na NATO summit Slika nije dostupna Završio summit NATO-a u Bukureštu na kojem je Hrvatska pozvana u članstvo

Hrvatska se nada, zajedno s Albanijom i Makedonijom, zemljama partnericama iz Američko-jadranske povelje, pozivnici za članstvo u savez 26 država, čime bi bio ostvaren jedan od strateških ciljeva hrvatske vanjske politike.

I dok je konsenzus saveznika oko pozivnice Hrvatske posve izvjestan, šanse Makedonije umanjuje prijetnja grčkog veta zbog spora oko ustavnog imena te bivše jugoslavenske republike. Glavni tajnik NATO-a Scheffer izjavio je u srijedu kako će učiniti sve da Makedonija dobije pozivnicu i kako će se o tome razgovarati "do zadnjeg trena".

Službeno upućivanje pozivnica očekuje se u četvrtak prijepodne na sastanku Sjevernoatlanskog vijeća kada će čelnici zemalja NATO-a razmotriti napredak sve tri zemlje i njihovu spremnost za ulazak u Savez osnovan 1949. godine u Washingtonu.

Osim proširenja, koje se odnosi i na perspektive ulaska Gruzije i Ukrajine u NATO, summit će se baviti operacijama u Afganistanu i na Kosovu, planovima za postavljanjem američkog proturaketnog štita u Europi te odnosima s Rusijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene