Natalija Martinčević
Natalija Martinčević Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jedina suzdržana na glasanju o povjerenju ministru Berošu bila je Natalija Martinčević iz Reformista, čime je poslana jasna poruka da podrška vladajućima nije bezuvjetna. Daljnju suradnju komentirao je i HDZ-ov Branko Bačić, a oglasio se i šef Reformista Radimir Čačić.


Kako je ranije izjavio Radimir Čačić, kojega je s čela Varaždinske županije maknuo HDZ-ov Anđelko Stričak, Reformisti potporu vladajućima uvjetuju nesuradnjom na lokalnoj razini s Ivanom Čehokom.

Vezani članci Vili Beroš I nezdravstveni djelatnici koji ulaze u krug bolnica morat će imati COVID potvrde Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore Luetić: '' Izjava ministra Beroša o sankcijama za zaposlene u zdravstvu koji nisu cijepljeni, a odbit će testiranje, primarno se ne odnosi na liječnike''

"Htjeli smo uputiti poruku da suradnja podrazumijeva obostranu suradnju i obostrano poštivanje. Mi, nažalost, to nismo sada imali. Imali smo jednu izrazito prljavu kampanju u Varaždinskoj županiji, u kojoj se kandidat HDZ-a koristio i ljudima pod optužnicama i osuđenim kriminalcima. Nakon toga se ide i korak dalje, a to je očito namjera da se u Skupštini Varaždinske županije formira većina s takvim ljudima. Vi tamo imate listu Ivana Čehoka, za kojeg svi znamo da je pod četiri potvrđene optužnice. One su vezane uz nanošenje milijunske štete gradu Varaždinu i ako HDZ misli surađivati s takvim ljudima, sasvim sigurno neće dalje surađivati s Reformistima, niti lokalno niti na nacionalnoj razini", naglasila je Natalija Martinčević na konferenciji za medije nakon glasanja u Saboru

"Ako dođe do koalicije s Čehokom, prestaje suradnja u Saboru. Ljudi koji su pod optužnicama, za nanošenje milijunskih šteta građanima grada Varaždina, takva suradnja nama je potpuno neprihvatljiva i bacala bi veliku ljagu na Reformiste. Mi smo taj stav jučer jasno iznijeli na sastanku vladajuće koalicije. Ja sam danas taj stav na ovaj način i potvrdila", izjavila je.

"Na potezu je HDZ", dodala je.

Bačić: "Držimo se dogovora s početka suradnje, ne vidim razlog da to kršimo"

O nastavku suradnje s Narodnom strankom reformista čija je saborska zastupnica na glasanju o opozivu ministra zdravstva Vilija Beroša bila suzdržana govorio je HDZ-ov Branko Bačić. Rekao je kako o suradnji na lokalnoj razini odlučuje teritorijalno nadležna organizacija.

"Zagovaramo da Reformisti na razini Varaždinske županije sjednu s HDZ-om i ostalim potencijalnim partnerima i tako definiraju kako će ubuduće izgledati suradnja u županijskoj skupštini“, rekao je Bačić i naglasio kako se HDZ drži dogovora istaknutog na početku suradnje na nacionalnoj razini.

"A to je da prije i poslije lokalnih izbora i tijekom obnašanja vlasti neće biti prepreka našoj suradnji. Ja ne vidim razlog da taj dogovor kršimo, mi mislimo da će se ovaj problem nadići. Uvjereni smo da ćemo već na idućem glasanju imati 76 ruku", poručio je Bačić.

Čačić: "Ako se ne dogovorimo do rebalansa, morat će nastupiti pravi žetončići"

Ostaju li Reformisti u saborskoj većini, za N1 je komentirao šef te stranke Radimir Čačić. Rekao je sljedeći tjedan u Saboru na rasporedu glasanje o rebalansu proračuna gdje vladajući moraju imati većinu.

"Sad ćemo vidjeti do rebalansa. Tada, ako se nismo dogovorili što i kako radimo, tog trenutka će morati nastupiti stvarni HDZ-ovi žetončići, a mi to nikad nismo bili", naglašava Čačić i dodaje da je ovaj današnji korak u Saboru odrađen "korektno i čisto".

Na pitanje što ako premijer nađe jednu potrebnu ruku negdje drugdje. Čačić kaže kako on može nabrojati bar "pet ruku žetončića".

"A to pametan premijer ne želi u svojoj većini. Naravno i to će upotrijebiti ako bude morao, ali to prlja političku poruku", poručio je predsjednik Narodne stranke Reformisti.