Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nastavljeno suđenje Antunu Gudelju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saslušanjem svjedoka na osječkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje Antunu Gudelju, optuženom za ubojstvo bivšeg načelnika osječke Policijske uprave Josipa Reihl-Kira i još dviju osoba kao i za pokušaj ubojstva još jedne osobe, u srpnju 1991. na cesti Osijek-Tenja.

Osječko Županijsko državno odvjetništvo tereti ga da je 1. srpnja 1991. kao pripadnik pričuvnoga policijskog sastava na cesti Osijek-Tenja iz automatske puške pucao na automobil u kojemu se nalazilo izaslanstvo za pregovore s pobunjenim Srbima u osječkom prigradskom naselju Tenji. Tako je, osim načelnika osječke Policijske uprave Josipa Reihl-Kira, usmrtio dopredsjednika Izvršnog vijeća tadašnje Skupštine općine Osijek Gorana Zobundžiju i vijećnika Milana Kneževića, a teško ranio predsjednika Mjesne zajednice Tenje Mirka Tubića

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jadranka Reihl-Kir: 'Šeks, Šušak i Glavaš naručili su ubojstvo mog supruga' Slika nije dostupna Za Gudelja pogibija Reihla Kira nesretan događaj

Tadašnji saborski zastupnik Mato Arlović ustvrdio je u svome iskazu kako je inicijativa za pregovore u Tenji potekla od pokojnoga Milana Kneževića te da je o tome, dan prije tragičnog događaja, razgovarao s tadašnjim potpredsjednikom Skupštine općine Osijek Božidarom Ribom, ali da u samim pregovorima nije sudjelovao, jer je toga jutra otputovao u Zagreb, radi saborskih obveza.

Kazao je kako mu je bilo poznato da je pokojni Reihl-Kir bio u dobrim odnosima s nekim visokopozicioniranim dužnosnicima HDZ-a, da je potkraj lipnja ili početkom srpnja trebao preuzeti dužnost pomoćnika ministra MUP-a, te da je iskazivao strah za svoj život, ali da o tome nema izravnih saznanja, već iz priča drugih osoba.

Na upit punomoćnika oštećene Jadranke Reihl-Kir, odvjetnika Slobodana Budaka, od koga je strahovao načelnik Reihl-Kir, Arlović je odgovorio kako je bilo različitih priča da mu prijeti opasnost od osoba iz ekstremnoga dijela HDZ-a, te da se u tim pričama spominjalo da iza tih osoba stoji tadašnji općinski sekretar za narodnu obranu Branimir Glavaš, ponovivši kako je o tome čuo u kontaktima s drugim građanima te prateći izvještavanje dnevnog tiska.

Svjedok Andrija Zgrebec, tadašnji zapovjednik policijskog punkta kod Poljoprivrednog fakulteta, kazao je da se toga dana, u neutvrđeno vrijeme, vozilo u kojemu je bio načelnik Reihl-Kir zaustavilo na punktu te se načelnik u razgovoru s njim raspitivao za intenzitet vojnih djelovanja toga dana.

Kazao je da je po dojavi o načelnikovu stradavanju vozilom otišao do mjesta događaja te da je uz Reihl-Kirovo tijelo s ozljedama na prsima u njegovu vozilu vidio tijela još dvije ili tri osobe, za koja je pretpostavio da nisu žive, te jednu ozlijeđenu osobu, te da je o uočenom izvijestio dežurnoga u Policijskoj upravi.

Svjedok je ustvrdio da su pričuvni policajci na punktu imali iste ovlasti kao i pripadnici redovnog sastava policije te da su imali usmenu zapovijed da mogu pucati na vozilo koje se, na njihov znak, ne bi zaustavilo.

Primjedbe na iskaz svjedoka stavili su zamjenik županijskog državnog odvjetnika Dražen Križevac, kao i odvjetnik Slobodan Budak, ocijenivši ga neistinitim i suprotnim iskazima nekih drugih svjedoka.

Suđenje se nastavlja 27. ožujka saslušanjem novih svjedoka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene