Toplinski val je na vrhuncu, a povećani broj intervencija bilježe i hitne službe, no srećom bez većih posljedica. Zbog klima-uređaja raste potrošnja električne energije.


I danas je peklo. Toplinski val najsnažniji je bio u Dubrovniku i Rijeci. U Zagrebu se s užarenog asfalta, hladilo, među ostalim, u kafićima i slastičarnicama.

Vezani članci Davorka Muškardin, specijalistica hitne medicine Kako se nositi s vrućinama i gdje ljudi najviše griješe? Liječnica za Dnevnik Nove TV: "Treba izbjegavati boravak vani, ali i..." Ilustracija Alarm zbog toplinskog vala: Opasnost u gotovo cijeloj zemlji, pogledajte kad se očekuje vrhunac

Najteže je bilo onima koji rade na otvorenom. Zagrebačka hitna morala je intervenirati zbog slabosti građana na radnim i javnim mjestima.

"Onda ga se ili odvodi u određenu zdravstvenu ustanovu ili tu kod nas dok se stanje ne normalizira", objasnila je Zrinka Jurak, voditeljica smjene na zagrebačkom Nastavnom zavodu za hitnu medicinu.

Ali i u zatvorenom se valja paziti preniskih temperatura od klima-uređaja. Preporuke Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo su i da se dobro pazi na temperaturu u prostoru. Razlika između unutarnje i vanjske temperature ne smije biti veća od 7 stupnjeva. Ako je razlika prevelika, organizam će se teže prilagoditi.

"U hladnome se krvne žile stisnu. Kada izađu na vrućinu onda se rašire i onda može doći do preraspodjele krvi u proširene krvne žile i mogu iskolabirati", objašnjava Jurak.

Tu je još cijeli niz pravila. Valja redovito provjetravati prostore, servisirati klima-uređaj... A zbog njegova nepravilnog korištenja može doći i do zdravstvenih problema.

"Klima isušuje zrak. Na taj način dolazi do isušivanja i sluznice oka i sluznice nosa. Drugo, ako pustimo da klima puše na nas onda su vrlo česte upale mišića, vrata, ramena. Ne smije zapravo zaboraviti da se klime i održavaju jer njihovi filteri mogu biti sijelo i bakterija i virusa", dodaje Jurak.

Došlo je i do veće potrošnje električne energije zbog uporabe klima-uređaja. Ipak, struja se mnogo manje troši nego u istom razdoblju prošle godine.

"Potrošnja je bila 2871 megavatsat po satu u špici, iako je to daleko od nekog povijesnog maksimuma, ali to je maksimum za ovo ljeto. Imamo manje turista. Nama je svaki turist potrošač električne energije", rekao je Danko Blažević iz Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava u HOPS-u.

Nije ovo ni povijesni temperaturni maksimum. Ali dovoljno je da se izda upozorenje na toplinski val, da bi se dobro podsjetilo na pravila ponašanja. Ili da bi se iz ormara izvadile upute za korištenje - klima-uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju