Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BUDITE OPREZNI

Toplinski val je na vrhuncu, ali s njim dolazi i opasnost koje mnogi nisu svjesni. Liječnici upozoravaju na važno pravilo

Toplinski val je na vrhuncu, a povećani broj intervencija bilježe i hitne službe, no srećom bez većih posljedica. Zbog klima-uređaja raste potrošnja električne energije.

I danas je peklo. Toplinski val najsnažniji je bio u Dubrovniku i Rijeci. U Zagrebu se s užarenog asfalta, hladilo, među ostalim, u kafićima i slastičarnicama.

Pročitajte i ovo Jakov Aranza, voditelj smjene zavoda za hitnu medicinu Split Toplinski val Zbog vrućine i hitna imala pune ruke posla: "Nažalost, neke intervencije završile su smrtnim ishodom" Riječani su spas od vrućina potražili na moru Velika galerija FOTO Toplinski val udara žestoko: Pogledajte gdje su sve građani potražili spas od vrućine

Najteže je bilo onima koji rade na otvorenom. Zagrebačka hitna morala je intervenirati zbog slabosti građana na radnim i javnim mjestima.

"Onda ga se ili odvodi u određenu zdravstvenu ustanovu ili tu kod nas dok se stanje ne normalizira", objasnila je Zrinka Jurak, voditeljica smjene na zagrebačkom Nastavnom zavodu za hitnu medicinu.

Ali i u zatvorenom se valja paziti preniskih temperatura od klima-uređaja. Preporuke Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo su i da se dobro pazi na temperaturu u prostoru. Razlika između unutarnje i vanjske temperature ne smije biti veća od 7 stupnjeva. Ako je razlika prevelika, organizam će se teže prilagoditi.

"U hladnome se krvne žile stisnu. Kada izađu na vrućinu onda se rašire i onda može doći do preraspodjele krvi u proširene krvne žile i mogu iskolabirati", objašnjava Jurak.

Tu je još cijeli niz pravila. Valja redovito provjetravati prostore, servisirati klima-uređaj... A zbog njegova nepravilnog korištenja može doći i do zdravstvenih problema.

"Klima isušuje zrak. Na taj način dolazi do isušivanja i sluznice oka i sluznice nosa. Drugo, ako pustimo da klima puše na nas onda su vrlo česte upale mišića, vrata, ramena. Ne smije zapravo zaboraviti da se klime i održavaju jer njihovi filteri mogu biti sijelo i bakterija i virusa", dodaje Jurak.

Došlo je i do veće potrošnje električne energije zbog uporabe klima-uređaja. Ipak, struja se mnogo manje troši nego u istom razdoblju prošle godine.

"Potrošnja je bila 2871 megavatsat po satu u špici, iako je to daleko od nekog povijesnog maksimuma, ali to je maksimum za ovo ljeto. Imamo manje turista. Nama je svaki turist potrošač električne energije", rekao je Danko Blažević iz Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava u HOPS-u.

Nije ovo ni povijesni temperaturni maksimum. Ali dovoljno je da se izda upozorenje na toplinski val, da bi se dobro podsjetilo na pravila ponašanja. Ili da bi se iz ormara izvadile upute za korištenje - klima-uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene