Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Merčepu

Supruga ubijenog: Guljena im je koža i struja puštana u debelo crijevo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavlja se suđenje bivšem zapovjedniku pričuvne postrojbe MUP-a Tomislavu Merčepu.

Suđenje je počelo iznošenjem iskaza svjedoka. Prva je svjedočila Vjera Velebit, supruga Bože Velebita. Do sada je sbjedočilo pet osoba i sve su opisivale događaje iz listopada 1991. godine, vezane za uhićenje Velebita.

Pročitajte i ovo Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece

Vjera Velebit prisjetila se da je muža posljednji put vidjela kada ga je odvela do kutinskog autobusnog kolodvora gdje ga je uhitilo nekoliko muškaraca u vojnim uniformama. Kada je čula da je odveden u Pakračku poljanu, gdje su se i prema riječima hrvatskih vojnika koji su čuvali objekt čuda događala svake noći, pokušala ga je na svaki mogući način izvući iz zarobljeništva.

'Pričalo se da im je u zatvoru guljena koža i struja puštana u debelo crijevo', kazala je svjedokinja, dodajući da joj je jedan poznanik nakon nekoliko godina ispričao da je vidio i njenog zatočenog supruga koji je bio sasvim crn, najvjerojatnije od posljedica učestalog mučenja ili paljenja.

Svjedokinja je kazala da je u više navrata željela razgovarati i s Merčepom za kojega je čula da je 'strah i trepet Pakračke poljane', no do njega nikako nije uspijevala doći.

Podsjetimo, Suđenje formalno počinje ispočetka zbog izmjene sastava sudskog vijeća. Naime, na posljednjem ročištu utvrđeno je da je članica vijeća Jadranka Mandušić u istrazi ispitivala jednog od svjedoka, a zakonom je zabranjeno da suci koji su vodili ili na neki drugi način sudjelovali u istražnom postupku budu članovi sudskog vijeća koje vodi glavnu raspravu.

>> Merčep: Nisam kriv po ni jednoj točki optužnice

Bivšeg savjetnika u MUP-u Tomislava Merčepa optužnica tereti da je od 8. listopada do polovice prosinca 1991., kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj Poljani i dijelom u Zagrebu u paviljonu na Zagrebačkom velesajmu, osobno naredio nezakonito uhićenje 52 osobe te mučenje i ubojstva 43 civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja. On je na početku suđenja odbacio optužbe. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene