Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrana za svjedoka predlaže Šeksa

Merčep: Nisam kriv po ni jednoj točki optužnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tomislav Merčep izjasnio se da se ne osjeća krivim po ni jednoj točki optužnice.

Na zagrebačkom Županijskom sudu počelo je suđenje bivšem pomoćniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu za mučenja, zlostavljanja i ubojstava. Tužitelj je predložio 32 svjedoka, dok Merčepov odvjetnik predlaže njih 20. Među njima su i Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak, Žarko Domjan i Aleksandar Stanković. Predlaže se i saslušanje Ivana Vekića koji je u to vrijeme bio ministar unutarnjih poslova.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Noa Milivojev Traje suđenje Cure detalji optužnice: Monstruozni ubojica tiktokerice njezinoj majci slao poruke nakon što joj je udavio kćer i izrezao je na komade

Obrana tvrdi da je dio predloženih dokaza nezakonit pa će tražiti njihovo izuzeće. Uglavnom se radi o dokumentaciji s obdukcija nakon ekshumacija te o dopisima Ministarstva policije. 

Sudska vještakinja Vesna Šerić smatra da je zdravstveno stanje Tomislava Merčepa relativno stabilno i da može podnijeti suđenje.

Čitanjem optužnice zbog mučenja, zlostavljanja i ubojstava civila na zagrebačkom, kutinskom i pakračkom području 1991., na zagrebačkom Županijskom sudu počelo je suđenje bivšem pomoćniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu.

>> Ministarstvo branitelja najoštrije osudilo podizanje optužnice

Merčepa se tereti da je kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a, smještene u Pakračkoj poljani i paviljonu Zagrebačkog velesajma osobno naređivao zločine.

>> Bošnjaković o optužnici: Dio dokumenata nedostaje, ne mogu govoriti o detaljima

Po optužnici, pripadnici njegove postrojbe, u javnosti poznati kao 'merčepovci', nezakonito su uhitili 52 osobe od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Među žrtvama je i troje članova obitelji Zec - Mihajlo, Marija i njihova 12-godišnja kći Aleksandra.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene