Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nastavak suđenja u slučaju ''Riječke banke''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saslušanjem još troje svjedoka danas je na riječkom županijskom sudu nastavljeno suđenje šestorici bivših djelatnika Riječke banke optuženih za nazakonite radnje kojima su tu banku od 1997. do 2002. oštetili za oko 97 milijuna dolara.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji je bio član Nadzornog odbora Riječke banke u vrijeme otkrića gubitaka, rekao je da je za dio gubitka, koji je u banci otkriven još u listopadu 1998., doznao tek u veljači 2002. Tada je doznao i za dva anonimna upozoravajuća pisma.

Na upit sutkinje Ike Šarić, Obersnel je odgovorio da za ugovore Banke s dvjema financijskim kućama na osnovi kojih je ostvaren veći dio gubitka nije znao, kao ni da se u izvješćima za NO ne prikazuje poslovanje s tim kućama. Rekao je da je NO dobivao izvješća internih kontrola i revizija iz kojih nije bilo razvidno da postoje gubici.

Na pitanje je li Uprava propustila izvijestiti NO o anonimnim pismima i o nastalim gubicima, Obersnel je kazao da je teško reći je li to propust, te da kao član NO-a nije mogao znati raspolaže li Uprava podacima o gubicima.

Marko Škreb, koji je bio guverner Hrvatske narodne banke od 1996. do 2000., kazao je kako se ne sjeća kada je doznao za gubitke iz listopada 1998. O prvoj anonimnoj prijavi s početka 1999. koja je prispjela u HNB izvijestio je Upravu Banke. Oni su nekoliko dana kasnije izvijestili da je obavljena unutarnja kontrola.

Prema njegovim riječima, HNB nije trebao znati za ugovore s dvjema inozemnim financijskim kućama, HNB je zanimao gubitak na godišnjoj razini, a ustvrdio je da gubitak može biti dio normalnog poslovanja, te da nije bilo moguće pregledati svaku transakciju. Dodao je kako HNB ne snosi nikakvu odgovornost za ono što se dogodilo u Riječkoj banci.

Marija Mijatović Jakšić, koja je do svibnja 1999. bila direktorica Direkcije za izravni nadzor banaka u HNB-u, kazala je da su tada u HNB stizale i do dvije anonimne prijave na dan, u vezi s raznim bankama, te da je svima posvećena pozornost. Nije znala da se u dnevnim izvješćima Banke gubitak prikazuje kao depozit.

Bivši viceguverner HNB-a Čedo Maletić ispričao se zbog nedolaska na današnje ročište, pa će svjedočiti u nastavku suđenja.

Suđenje se nastavlja sutra kada se, među ostalima, očekuje
svjedočenje Ranka Gavrilovića koji je kao sudski vještak obavio vještačenje o gubicima. On je lipnju 2005. nepravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog sklapanja štetnog ugovora, a nedavno je razriješen dužnosti sudskog vještaka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene