Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gošća Dnevnika Nove TV

Ravnateljica bolnice Sv. Duh o inspekcijskom nalazu u slučaju smrti pacijenta u čekaonici: "Svi smo zatečeni i šokirani, to su ozbiljne optužbe"

Aktualno Galerija Reakcije na inspekciju - 4 Reakcije na inspekciju - 4 Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Miličević, odvjetnik obitelji preminulog pacijenta Tomislav Miličević, odvjetnik obitelji preminulog pacijenta Foto: DNEVNIK.hr Reakcije na inspekciju - 1 Reakcije na inspekciju - 1 Foto: DNEVNIK.hr Reakcije na inspekciju - 2 Reakcije na inspekciju - 2 Foto: DNEVNIK.hr +4 Reakcije na inspekciju - 3 Galerija 1/9 >>
Nižu se reakcije oko šokantnog zaključka zdravstvene inspekcije o smrti pacijenta u bolnici Sveti Duh. Podsjećamo, Dnevnik Nove TV u srijedu je prvi donio detalje - sumnjaju u nesavjesno liječenje. Sumnjaju i na trgovinu utjecajem i izmjenu službene isprave - sumnjaju da je pomoćnik ravnateljice od patologa tražio izmjenu uzroka smrti.

Sve je poslano DORH-u, a iako je riječ o gradskoj bolnici - gradonačelnik Tomislav Tomašević ne zna ništa o tome, ali zato je upravo uzrok smrti sporan obitelji.

Ravnateljica KB-a Sveti Duh Ana-Maria Šimundić nije u srijedu željela komentirati događanja.

Reporterka Martina Bolšec Oblak pitala je u četvrtak ravnateljicu bolnice je li ju iznenadio nalaz inspekcije.

"U većem dijelu nalaz se podudara s našim, obavijest Ministarstva koju smo danas dobili također upućuje na propuste u vođenju medicinske dokumentacije, što je utvrdilo i naše Povjerenstvo za unutarnji nadzor", navodi Šimundić.

Na pitanje je li Povjerenstvo utvrdilo i dio oko trgovanja utjecajem Šimundić odgovara: "Ne, za taj dio moram reći da smo zatečeni. Prema našim saznanjima, toga nije bilo."

"Ja sama nisam nikom nalagala takve radnje niti mi je poznato po dokumentaciji koju imam da su se takve radnje činile. Ako se to događalo, to je kategorija kaznenog djela i pojedinci koji su to činili moraju odgovarati, surađivat ćemo s institucijama", dodaje.

Svakodnevno razgovara s pomoćnikom

O tome - je li razgovarala s pomoćnikom, navodi da s njim svaki dan razgovara.

"Da, i danas smo komentirali taj slučaj, svi smo zatečeni i šokirani, to su ozbiljne optužbe. Još jednom smo pretresli sve naše razgovore, sva očitovanja koja smo dobili i ni u kojem koraku ne nalazimo elemente djela koje nam se stavlja na teret", kazala je Šimundić.

Obitelj se žalila da nije naveden uzrok smrti. "Treba li uzrok smrti biti naveden na obdukcijskom nalazu ili ne, treba pitati patologe. Postoje rasprave o tome, neki patolozi će staviti uzrok smrti na nalaz, neki ne", pojašnjava Šimundić.

Pročitajte i ovo KB Sveti duh Afera KB Sveti Duh Patolog Knežević: "Ne postoji moja odgovornost ni povreda radne obveze. Žrtva sam situacije"

O tome ima li dokaze da je tog pacijenta netko obišao tijekom više sati navodi: "Nažalost, dokaze nemamo, sve što ja mogu vjerovati je svom Povjerenstvu i liječnicima s kojima smo komunicirali."

"Ja moram vjerovati svom sustavu, liječnicima, Povjerenstvu. Ako policijska istraga pokaže drugačije, to je ozbiljno kazneno djelo, ali tu odgovornost onda snosi pojedinac", ističe Šimundić.

Iz DORH-a je nisu kontaktirali

Navodi da je DORH još nije kontaktirao.

Na pitanje - je li njoj prihvatljivo da obitelj pronađe preminulog i je li on preminuo satima prije nego što je to itko u bolnici primijetio, Šimundić odgovara: "Prema nalazima našeg Povjerenstva, izjavama liječnika, pacijent je bio zbrinut, nije bio ostavljen u čekaonici, njemu je pružena liječnička skrb. Bio je zbrinut i ostavljen je do jutra da se naprave kontrolni nalazi i da se donese odluka o daljnjem tijeku."

Na ponovljeno pitanje novinara - kako je moguće da je pacijent umro i da to nitko u bolnici nije primijetio, odgovara: "Opet vam kažem, prema nalazima našeg Povjerenstva - radilo se o iznenadnoj smrti koja se jednostavno nije dala predvidjeti."

O tome kako upravlja bolnicom ako ne može riješiti podmetanja o kojima priča i ako nije, kako tvrdi, upućena u neke stvari, Šimundić je rekla: "Ja podnosim odgovornost Upravnom vijeću, koje me prati već godinu i pol dana i na njemu je da kaže kako upravljam bolnicom."

Nada se da ostaje na čelu bolnice

"Ja mislim da rezultati trebaju govoriti sami za sebe, mi uvodimo red, konsolidiramo financije, poboljšavamo i povećavamo dostupnost zdravstvenih usluga", navodi i dodaje kako se nada da ostaje na čelu bolnice do daljnjega.

Pročitajte i ovo KB Sveti duh "Zašto smo anonimni?" Ogorčeni djelatnici bolnice Sveti Duh: "Iza naših prijava stoje mali ljudi koji plaćaju svoje kredite i školske izlete na rate, nas ne štiti nitko"

Nadzor provodi i Hrvatska liječnička komora, koja istražuje je li bilo propusta u liječenju, a kad dobije svu dokumentaciju iz bolnice, provest će ga i Komora medicinskih sestara.

Nije ovo prva kaznena prijava koja je stigla na adresu bolnice. No, i gradonačelnik i ravnateljica dosad su ih umanjivali govoreći da je riječ o anonimnim prijavama za koje se ne zna tko stoji iza njih.

Sad je jasno da stoji jedna institucija - zdravstvena inspekcija, koja je itekako detaljno pročešljala rad ove bolnice i to prijavila DORH-u u tri smjera. DORH je Dnevniku Nove TV potvrdio da na temelju toga radi izvide.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene