Obavijesti Video Pretražite Navigacija
18 zastupnika za

Pao Bandićev GUP: 31 zastupnik glasao protiv, pali svi amandmani HDZ-a

Gradska skupština Grada Zagreba
Gradska skupština Grada Zagreba DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Gradska skupština Grada Zagreba Gradska skupština Grada Zagreba Foto: DNEVNIK.hr +0 Pao zagrebački GUP Galerija 1/2 >>
Na glasanju u zagrebačkoj Gradskoj skupštini pale su izmjene i dopune zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana.

Maratonska sjednica zagrebačke Gradske skupštine prekinuta je sinoć i trebala je biti nastavljena danas u 10:30. Zbog nedostatka kvoruma odgođena je dva puta. Nisu došli ni Bandićevi ni HDZ-ovi vijećnici. U 12.40 napokon je utvrđen kvorum, no HDZ je zatražio stanku od pola sata. Nakon stanke, glasalo se o HDZ-ovim amandmanima, koji redom nisu prolazili. Nakon toga glasalo se o GUP-u koji nije prošao.

Jutros je održan sastanak gradskih predstavnika HDZ-a s Andrejem Plenkovićem. Dobili su podršku Plenkovića da ne odustaju od amandmana.

13:55 Nakon pad GUP-a uslijedile su brojne reakcije. Više pročitajte ovdje.  

13:29 GUP nije prošao. Protiv GUP-a bio je 31 zastupnik, za je glasalo 18 gradskih zastupnika od 49 prisutnih.

13:26 Glasa se o HDZ-ovim amandmanima. Sve su ih redom odbacili sa 42 glasa protiv i sedam za.

13:00  "Najteže je biti dosljedan, odgovoran i principijelan. Ima istina od kojih nikada ne možete odstupiti. Ima položaja s kojih nikada ne možete odstupiti", izjavio je gradonačelnik Milan Bandić upitan o današnjoj situaciji u Skupštini.

12:47  Na sjednici je prisutno 49 zastupnika. No odmah potom HDZ-ov Kazimir Ilijaš tražio je stanku. Sjednica se nastavlja u 13:20.

12:33 HDZ-ov Kazimir Ilijaš ispred Gradske skupštine rekao je da se sjednica nastavlja i da HDZ ostaje pri svojim stavovima. "Nastavlja se sjednica Skupštine. HDZ je velika stranka, mi kod svojih stavova ostajemo i oni su nepromjenjivi", rekao je i nije htio otkriti kakav je stav gradonačelnika Milana Bandića.

"Sve ćete vidjeti na glasanju", dodao je, javlja N1.

12:30 Čelnica Glasa Anka Mrak Taritaš pozvala je premijera Plenkovića da riješi sagu i sapunicu o GUP-u. ''Neka donese neku odluku jer oni svojim međusobnim odnosima ne samo da drže GUP kao taoca nego i građane drže taocima njihovih momačkih nadmetanja. Gospodine Plenoviću, sve je u vašim rukama. Jučer ste na daljinski upravljač prekinuli sjednicu", rekla je Mrak Taritaš, prenosi N1. Dodala je da je oporba spremna za glasanje, a da se ne mogu dogovoriti oni koji su sklopili brak iz interesa.

"Građani Zagreba taoci su Milana Bandića. Odgovoran i glavni za ovu talačku krizu je premijer Plenković. Pozivamo ga da prekine političku trgovinu koja traje već mjesecima i oslobodi građane Zagreba'', poručio je Tomislav Tomašević.

12:15 Oporbeni vijećnici napustili su Gradsku skupštinu te otišli pred zgradu Vlade

"Oni ne drže samo GUP nego i građane Grada Zagreba za taoce. Gospodine Plenkoviću, sve je u vašim rukama", rekla je Anka Mrak Taritaš pred Banskim dvorima.

11:43 Ponovo nije bilo kvoruma te je sjednica odgođena za 12:40. Sada su prisutna 23 vijećnika, HDZ-ovih i Bandićevih gradskih zastupnika nema.

10:43 "Kasni sjednica Skupštine jer nema nijednog zastupnika vladajuće većine. Besramna politička trgovina HDZ-a i Bandića oko GUP-a je i dalje u tijeku!" napisao je na svojoj stranici na Facebooku gradski zastupnik Tomislav Tomašević.

10:43 "Ovo se svelo na politički teatar apsurda u režiji loših glumaca Bandića, Plenkovića i Prgometa. Nema vladajućih, a cijela opozicija je ovdje. Mi sada moramo čekati da se oni u "nekim sobičcima" dogovaraju hoće li glasovati ili neće", rekao je SDP-ov Matej Mišić.

10:42  "Prisutno je 25 gradskih zastupnika, kvoruma nema, sjednica se nastavlja u 11:40", rekao je potpredsjednik Skupštine Jozo Miličević.

10:20 "Ovo nema smisla. Pozivamo na razum i pozivamo sve zastupnike da odbiju GUP i da prestanu od Zagreba raditi cirkus, a od građana građane drugog reda u Hrvatskoj, rekao je predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras uoči sjednice.

10:16 Gradski zastupnik HDZ-a Ivan Čelić uoči sjednice kazao je da neće povući amandmane kako je to od njih tražio njihov koalicijski partner zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, javlja N1.

10:00 Gradski zastupnik Renato Petek sumnja da će zagrebački gradonačelnik dopustiti da mu GUP padne. "U tom slučaju neće ga moći vratiti na dnevni red tri mjeseca, a to neće dopustiti jer zasigurno ima neke dogovore s investitorima. To je igra. Pregovaranje i igra, no oni su u tome zaboravili na građane", upozorio je Petek.

"Čak i da GUP padne, sumnjam da će se ići u razvrgavanje koalicije", smatra Petek.

Uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine, HDZ-ovci su na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem dobili njegovu podršku da ne odustaju od amandmana, stoga se očekuje buran nastavak sjednice, javlja N1.

Pitanje je kako će proći glasanje o HDZ-ovih 11 amandmana za koje je njihov koalicijski partner, gradonačelnikova stranka, kao i sam gradonačelnik, apelirao da ih povuku.

Ukoliko bilo koji od HDZ-ovih amandmana prođe oni idu na usuglašavanje u Ministarstvo graditeljstva, čime će se odužiti procedura donošenja izmjena i dopuna GUP-a. Ukoliko HDZ-ovi amandmani ne prođu, na sjednici će se danas glasati o izmjenama i dopunama GUP-a.

Bandić odbio HDZ-ove amandmane

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odbio je u ponedjeljak preostalih 11 amandmana na izmjene i dopune GUP-a jer nisu bili u javnoj raspravi. Iz istog je razloga, kako navodi u svom očitovanju, povukao i vlastite amandmane.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić ponovio je kako u HDZ-u očekuju da se njihovi amandmani usvoje jer u suprotnom njegovi zastupnici neće podržati GUP.

Sada su moguća tri scenarija. Jedan je glasanje o GUP-u, koji će proći jedino ako za njega glasa i HDZ. Drugi je scenarij da GUP padne, što znači da ni oporba ni HDZ neće glasati za njega. Moguć je i scenarij prema kojemu Milan Bandić povlači GUP s dnevnog reda.

Bandić je u ponedjeljak u završnom govoru, koji je izazvao brojne replike zastupnika, poručio kako ne želi polemizirati o viziji grada jer "svatko ima svoju viziju koju treba poštovati".

Ustvrdio je da su odustali od amandmana jer u suprotnom ne bi postojala totalna transparentnost te dodao da će sve zaprimljene prijedloge građana razmotriti kao inicijativu za novu izmjenu i dopunu GUP-a.

S obzirom na to da je njegov govor izazvao brojne replike, predsjednik Skupštine Drago Prgomet predložio je prekid sjednice, što je većinom prihvaćeno te je nastavak sjednice zakazan za utorak, 11. veljače u 10:30.

"Jutro je pametnije od večeri", odgovorio je Prgomet na upit novinara zašto je prekinuo sjednicu. Zastupnici su o izmjenama i dopunama GUP-a raspravljali od 10 sati. To je osma točka od njih sveukupno 47 na dnevnom redu. (Hina)

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene