Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Večeras u Provjerenom

Zaključane u dvorištu, gladne i žedne: Pale kaznene prijave za ilegalni dom

Ilegalni dom za starije - 2
Ilegalni dom za starije - 2 Provjereno
Aktualno Galerija Ilegalni dom za starije - 4 Ilegalni dom za starije - 4 Foto: Provjereno Ilegalni dom za starije - 1 Ilegalni dom za starije - 1 Foto: Provjereno Ilegalni dom za starije - 3 Ilegalni dom za starije - 3 Foto: Provjereno +0 Ilegalni dom za starije - 2 Galerija 1/4 >>
Provjereno večeras donosi nastavak priče o ilegalnom domu koji su razotkrili još u veljači ove godine. Tada su prvi put ukazali na ilegalni rad doma za starije, čijoj je suvlasnici jedan dom već ranije zatvoren.

Nedugo nakon objave priče u Provjerenom na teren su izašle i policija i inspekcija te su utvrdile da štićenici žive u neadekvatnim uvjetima. Vlasnica doma nastavila je raditi, a inspekcija je ponovno intervenirala. Tri kaznene prijave i tri optužna prijedloga podigli su Ministarstvo socijalne skrbi i Državno odvjetništvo.

Prijave i optužnice odnose se na vlasnicu i dvoje djelatnika ilegalnog doma. ''Radi se o kombinaciji kaznenih dijela. Znači, kazneno djelo napuštanje nemoćne osobe, kazneno djelo prevare, kazneno djelo koristoljublja'', objasnila je Sunčica Lončar iz Samostalnog sektora za upravni i inspekcijski nadzor u Ministarstvu socijalne skrbi.

Bivše djelatnice ovog doma još su u veljači progovorile o nehumanim uvjetima skrbi o više od 20 štićenika koji su posljednje dane provodili bez adekvatne zdravstvene njege i osnovnih uvjeta za život, poput tople vode ili grijanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nevjerojatan slučaj u Novigradu Korisnik doma za starije borio se za život, a djelatnica ga počela snimati: Zbog bizarnog razloga nije dobila otkaz

Pročitajte i ovo Starački dom - 1 Visoka cijena starosti Poskupljuje i smještaj u domovima za starije i nemoćne: ''Onda unuci moraju nadoplatiti''

''Prilikom prvoga nadzora u veljači zatečeni su, znači, izrazito nehigijenski uvjeti, zapušteni prostori, korisnici su bili neadekvatno i neprimjereno zbrinuti, nije se vodila adekvatna skrb i njega. Zatečeno je pet korisnica koje su imale demenciju, bile su zaključane u jednoj prostoriji u izdvojenom dvorišnom objektu, smještene su bile na madrace bez plahti, bez posteljine, bile su gladne, žedne, vidljivo su bile zapuštenog izgleda, fizičkoga i zdravstvenoga stanja'', rekla je za Provjereno Lončar.

Cijelu priču pogledajte večeras u Provjerenom u 23:30 na Novoj TV!


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene