Čini se da je postignut dogovor o načinu podjele Agrokora. Najveći dio velikih tvornica ulja, vode, sladoleda, mesa i sličnih proizvoda trebao bi pripasti ruskim bankama. Premijer Plenković poručio je da nema razloga za strah.

Galerija


Nacrt vjerovničke nagodbe otkriva da bi vlasnici gotovo polovice novog Agrokora bile ruske banke Sberbank i VTB. Oko 20 posto ide u ruke Knightheada i drugih stranih fondova. Po desetak posto trebale bi dobiti domaće banke i dobavljači, a ostatak bi trebao pripasti ostalim vjerovnicima.

Napravljen nacrt podjele Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Napravljen nacrt podjele Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Vezani članci Agrokor Natukao 233,5 milijuna kuna duga: Otvoren stečaj nad Todorićevom tvrtkom Agrokor projekti Todorić oslobođen optužni za mali Agrokor Todorić oslobođen optužbi za "mali Agrokor": "Neću se braniti ni za veliki Agrokor. Ljudi božji, pa ja nemam s kime razgovarati"

"Buduća vlasnička struktura, koja će imati i ruske i američke i domaće i europske i razne druge vlasnike, na neki način karakterizira današnje globalno gospodarstvo", rekao je premijer Plenković.

"Bitna je ekonomska budućnost te kompanije, njeno restrukturiranje, profitabilnost i u konačnici ekonomska budućnost svih onih koji su na nju naslonjeni. I zato ne vidim nikakav strah", dodao je.

Novi vlasnici preuzimaju 77 hrvatskih kompanija, više od 30 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta u koncesiji i oko 50 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj i regiji.

Napravljen nacrt podjele Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Napravljen nacrt podjele Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Među kompanijama su najveća poljoprivredna tvrtka u regiji, Belje, najveći hrvatski lanac trgovina, jedna od najvećih domaćih mesnih tvrtki. Također je riječ i o najvećem proizvođaču ulja, te tvrtci s koncesijama na izvore vode.

Napravljen nacrt podjele Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Napravljen nacrt podjele Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

"Svi investitori koji će svojim odlukama podupirati razvoj kompanije, rast zapošljavanja, osvajanje novih tržišta su svakako dobro došli investitori", rekla je ministrica gospodarstva, Martina Dalić.

Financijski stručnjaci ne očekuju da će svi novi vlasnici iz financijskih redova dugo ostati vlasnici novog Agrokora.

"Njihov biznis nije kupnja udjela u koncernima koji upravljaju sa 70 poduzeća. Ovo je pozicija koja je nužno zlo i svi će iz toga pokušati izvući što je moguće veći ekonomski interes", rekao je financijski stručnjak Andrej Grubišić.

Iz Hrvatske gospodarske komore ne očekuju negativne posljedice prelaska dijela domaće poljoprivredne i prehrambene industrije u strane ruke.

"Očekujem napredak, očekujem dobar menadžment koji će oni postaviti da im osigura što veće profite", smatra Ivan Škorić iz HGK.

Premijer je poručio da ne treba strahovati od novih stranih vlasnika te da će, za razliku od Todorićeva načina, poslovanje u ovom sektoru ubuduće biti zakonito i kvalitetno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr