Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesić: Neka se svećenstvo kandidira

'Napadi iz Crkve mogu dovesti do talibanizacije zemlje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Stjepan Mesić kaže kako se boji da bi Hrvatsku mogla 'zahvatiti svojevrsna talibanizacija'. Napominje kako ni s kim nije u sukobu te da samo želi provoditi zakone i Ustav.

'Ustav je precizan i jasno određuje da u državnim institucijama mogu biti izloženi državni simboli: grb Republike Hrvatske i državna zastava. Bez slike šefa države, premijera i vjerskih obilježja', rekao je predsjednik u intervjuu koji je dao Jutarnjem listu pitajući se 'ako je, primjerice, jedan Židov u vojsci, zašto bi on trpio simbole neke druge vjere. Što ako je zapovjednik vojarne musliman? Znači li to da onda on treba donijeti polumjesec ili neki drugi svoj religijski simbol?' Predsjednik Mesić rekao je kako bi za Hrvatsku bilo najopasnije da je 'zahvati svojevrsna talibanizacija'. 'Moja je pozicija principijelna', naglasio je predsjednik za Jutarnji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Počinju skupljati potpise Branitelji zbog križa traže referendum za opoziv Mesića Slika nije dostupna Hrvatsko kulturno vijeće 'Mesić pokazuje zluradu ignoranciju'

'Ako bi se nastavili napadi iz Crkve, to bi samo potvrdilo da netko želi talibanizaciju Hrvatske. To bi potvrdilo da svećenstvo želi vladati državom. Nemam ništa protiv, ali neka se svećenstvo kandidira na izborima. Neka se Miklenić natječe za šefa države ili bilo koji biskup', kaže predsjednik za Jutarnji. 'Nisam protiv raspela. To su gluposti. Hrvatska je sekularna, svjetovna, država. Ni jedna religija ne može u državnim institucijama imati svoje simbole', komentirao je Mesić inicijative da se raspela uklone iz javnih institucija.

>> 'U javnom prostoru mora biti mjesta za Boga'

Predsjednik kaže kako neki postavljaju dojam da on misli kako u Hrvatskoj postoje političke struje koje Crkvi žele dati veću ulogu od one koja im pripada prema Ustavu. ' Oni se sami prepoznaju. Čim se postave pitanja oko odvajanja Crkve od države, oni zastupaju suprotna stajališta', rekao je Mesić u razgovoru za Jutarnji list.

Smeta li vam križ u državnoj instituciji?

  • Da
  • Jako
  • Ne
  • Ne budite smiješni

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene