Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne budimo ravnodušni'

'U javnom prostoru mora biti mjesta za Boga'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je danas na blagdan Velike Gospe misno slavlje u hrvatskom nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici.

Pred više od 50.000 okupljenih kardinal je pozvao vjernike da ne budu ravnodušni gledatelji nego da prihvate izazov slobode i odgovornosti. U slobodi treba birati dobro i povjerenje u Boga, rekao je Bozanić podsjetivši na encikliku pape Benedikta XVI. ‘Caritas in veritate - Ljubav u istini’, u kojoj se ističe da u javnom prostoru treba biti mjesta i za Boga. Sveti Otac kaže: ‘kršćanstvo i druge religije mogu dati svoj doprinos razvoju samo ako i u javnom prostoru bude mjesta za Boga, pri čemu se poseban naglasak stavlja na kulturnu, društvenu, ekonomsku te nadasve političku dimenziju’, rekao je Bozanić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velike gužve iz Zagreba prema Mariji Bistrici Slika nije dostupna Bozanić vodio misu za Veliku Gospu

>> Nadbiskup Srakić: I svećenici nose križ vlastitih slabosti

'Isključivanjem religije onemogućuje se društvo sloboda'

Nijekanje prava na javno ispovijedanje vlastite religije i na djelovanje usmjereno upoznavanju javnosti s istinama vjere, negativno utječe na istinski razvoj. Isključenjem religije iz javnog života onemogućuje se društvo slobode, a tada politika poprima tlačiteljski izgled, kazao je Bozanić. Podsjetio je i na naglasak Svetog Oca kako i ‘i u laicizmu i religijskom fundamentalizmu nestaje mogućnost plodnog dijaloga i djelotvorne suradnje razuma i religijske vjere. Razum je vazda potrebit pročišćenja vjerom, a to također vrijedi i za politički razum, koji sebe ne smije držati svemogućim. Isto je tako i religija potrebita pročišćenja razumom kako bi očitovala svoje autentično ljudsko lice’.

'Treba širiti optimizam'

Svakim previdom tog dijaloga razvoj čovječanstva plaća vrlo visoku cijenu, dodao je Bozanić, navodeći Papine riječi iz enciklike ‘Ljubav u istini’. Crkva poziva sve pojedince, društvene i državne ustanove na poštivanje ljudskih prava vjernika i nevjernika, istaknuo je zagrebački nadbiskup, pozvavši vjernike na molitvu za domovinu Hrvatsku, slogu i zajedništvo, te na molitvu za one kojima nije stalo do hrvatskog boljitka. Trebamo širiti optimizam i boriti se protiv zla koje sije beznadnost u našoj sredini, rekao je kardinal Bozanić.

Vjernost Kristovu Križu

Pozvao je također na molitvu Majci Božjoj da nam pomogne kako bi smo ostali vjerni Kristovu Križu i Crkvi, a osobito u vrijeme kada je Crkva progonjena. Podsjetio je kako je Crkva zauvijek ubilježena u povijest hrvatskog naroda i Domovine te dodao kako Crkva i Marija bdiju nad sudbinom svojih sinova, a posebno u ratnim vremenima. Molimo za naše obitelji koje su temelj svakoga društva i države, rekao je kardinal Bozanić, pozvavši da se poštuju Božje zapovijedi. Ne ubij ljudsko biće začeto u majčinoj utrobi, naglasio je, pozvavši vjernike na očuvanje dostojanstva čovjeka, obitelji, naroda i države. Ne smijemo se igrati sa zlom i dopustiti eksperimentiranje na ljudima, istaknuo je nadalje u propovijedi kardinal Bozanić, pozvavši na hrabrost i rad na dobrobit sviju. Današnjoj svetoj misi u Mariji Bistrici, uz mnoštvo svećenika i vjernika, nazočila je i predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor.

Smeta li vam križ u državnoj instituciji?

  • Da
  • Jako
  • Ne
  • Ne budite smiješni

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene