Nakon što je stradao u katastrofalnim rujanskim poplavama, u Ninu uoči turističke sezone traje užurbana obnova. Dok građani negoduju zbog mizernih i apsurdnih odšteta, radovi na ninskim mostovima još su na čekanju.

Galerija Obnova poplavom pogođenog Nina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Obnova poplavom pogođenog Nina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Obnova poplavom pogođenog Nina (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +2 Obnova poplavom pogođenog Nina (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Čak 25 tisuća prostornih metara pijeska vadi se s morskog dna da bi se obnovile bujicama uništene ninske plaže. Vojnim strojevima popravljeni su poljski putevi i nerazvrstane ceste.

Vezani članci Akcija spašavanja u Rijeci VIDEO Dramatična snimka iz Rijeke: Vatrogasci i građani spašavali djecu iz igraonice Valentina Baus - 2 Odlične vijesti iz turizma, dostigli smo rezultate iz rekordne 2019. godine: Pogledajte koje su hrvatske top destinacije

Dva srušena povijesna mosta još su netaknuta i takvi su za Uskrs dočekali prve turiste. Ninjani su dobili drveni most koji će tijekom obnove zamjeniti urušeni kameni.

"Obnova mostova neće utjecati na turiste i stanovništvo jer smo napravili alternativen prijelaze tako da ćemo spremni dočekati turističku sezonu", rekao je gradonačelnik Nina, Emil Ćurko.

Obnova se čeka zbog administracije.

"Čekamo sporazum između nas i Hrvatskih cesta o preuzimanju dokumenta", rekao je Jozo Mustać, pročelnik za komunalne djelatnosti Grada Nina.

Nakon velikih šteta uslijedile su mizerne odštete

Mnogi su Ninjani s gorčinom preuzeli odštete. Jedan od njih je i Petar Surić, koji je zbrojio 260 tisuća kuna štete, a nije dobio ni 50 kuna odštete.

"Dobili smo 44 kune i 8 lipa. To je ponižavajuće, tužno, skoro pa nevjerojatno", rekao je Surić.

Vlada se još krajem prošle godine opravdala da novca neće biti za svu prijavljenu štetu pa je Grad Nin pri isplati morao poštivati unaprijed određene kriterije.

"Sredstva su isplaćena u iznosu od 21 posto od potvrđenih šteta", rekao je Željko Radošević, predsjednik Povjerenstva za procjenu šteta.

U pojedinim kategorijama odšteta uopće nije isplaćena. U ninskoj solani traje obnova međa na poljima. Kao što je sama obnovila muzej, tako će solana, usprkos golemoj šteti, platiti i nove troškove.

"Šteta iznosti desetak milijuna kuna. Nažalost, od Republike Hrvatske dobili samo simboličnih 500 kuna", rekao je Josip Stulić iz Solane Nin.

Sedam mjeseci nakon poplave, Ninjanima su, čini se, ostali samo radovi i brige.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju