Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotovo je ljeto u proljeće

DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave"

Ilustracija
Ilustracija Damjan Tadić/Cropix
Aktualno Galerija Značajna promjena vremena - ukupna količina 24-satne oborine za utorak 17. travnja 2024. Značajna promjena vremena - ukupna količina 24-satne oborine za utorak 17. travnja 2024. Foto: DHMZ/Aladin Značajna promjena vremena - Debljina snježnog pokrivača do četvrtka 17. travnja 2024. Značajna promjena vremena - Debljina snježnog pokrivača do četvrtka 17. travnja 2024. Foto: DHMZ/ECMWF Ilustracija Ilustracija Foto: Damjan Tadić/Cropix +0 Modelska prognoza temperature za Zagreb od 14. travnja do 24. travnja 2024. Galerija 1/4 >>
Državni hidrometeorološki zavod objavio je detaljnu prognozu o najavljenoj drastičnoj promjeni vremena koja dolazi već u utorak i donosi zimske temperature, obilnu kišu, a u gorju čak i snijeg.

Nakon jedne od najtoplijih veljača i ožujaka, koji su negdje oborili i temperaturne rekorde, od utorka ljetu u proljeće dolazi kraj.

Kako objašnjava DHMZ, od utorka 16. travnja na vrijeme u našim krajevima sve će jače utjecati termobarička dolina sa sjeverozapada s kojom će u utorak poslijepodne naglo stići osjetno hladniji zrak. Za primjer navode kako će se na 1,5 km visine temperatura u roku od pola dana s 12 Celzijevih stupnjeva spustiti na ništicu.

Pročitajte i ovo Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore

Temperature padaju za 20 stupnjeva

Druga polovina travnja počet će uz promjenljivo, nestabilno i osjetno hladnije vrijeme, osobito sredinom ovog tjedna. U unutrašnjosti zemlje najviša će dnevna temperatura u srijedu, 17. travnja biti tek oko 11 stupnjeva što je dvadesetak stupnjeva niže nego protekle nedjelje.

Povremeno će padati kiša, ponegdje će vrlo vjerojatno biti obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, u utorak u drugom dijelu dana ponajprije u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a navečer i tijekom srijede u Dalmaciji.

Ilustracija Značajna promjena vremena - ukupna količina 24-satne oborine za utorak 17. travnja 2024. Foto: DHMZ/Aladin

Kiša će u utorak navečer u gorju prelaziti u susnježicu i snijeg. Na području gorske Hrvatske mjestimice se očekuje i stvaranje snježnog pokrivača, poglavito u Gorskom kotaru ponegdje i višeg od 10 cm. Malo susnježice ili snijega prolazno je moguće i u nekim nizinama središnje te istočne Hrvatske u noći na srijedu.

Ilustracija Značajna promjena vremena - Debljina snježnog pokrivača do četvrtka 17. travnja 2024. Foto: DHMZ/ECMWF

Jak vjetar s olujnim udarima sve do četvrtka

Vjetar će u unutrašnjosti okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni, u utorak prolazno i jak, mjestimice s olujnim udarima. Na Jadranu će umjereno i jako jugo u utorak navečer najprije na sjevernom dijelu, okrenuti na buru, jaku i olujnu, osobito podno Velebita lokalno i s orkanskim udarima. U srijedu će se bura proširiti duž obale te će i na cijelom Jadranu osjetno osvježiti, a na otvorenom moru zapuhat će jak sjeverozapadnjak, upozorili su iz DHMZ-a.

Pročitajte i ovo ZET-ovi autobusi Neke linije se mijenjaju Zbog svjetskog prvenstva u reliju opet kaos u prometu: Stigla važna obavijest ZET-a

U četvrtak će vjetar oslabjeti, no temperatura primjerenija dobu godine zadržat će se barem do polovine idućeg tjedna. Uz djelomično razvedravanje od petka, ponajprije po kotlinama gorske Hrvatske najniža jutarnja temperatura zraka bit će oko nule, stoga je moguć i mraz.

Ilustracija Modelska prognoza temperature za Zagreb od 14. travnja do 24. travnja 2024. Foto: DHMZ/ECMWF

Na gorskim cestama zimski uvjeti

Iz DHMZ-a pozivaju građane da zbog najavljene izražene promjene vremena prate upozorenja na vremenske pojave, osobito ako planiraju putovanje jer se na cestama u Gorskom kotaru mjestimice očekuju zimski uvjeti, a uz obalu ograničenja u prometu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene