Obavijesti Pretražite Navigacija
POTROŠAČKA GROZNICA

Koliko kanite potrošiti na božićne poklone? Dio građana već otkrio iznos i što im znači takva kupnja

Kupovanje poklona / Ilustracija
Kupovanje poklona / Ilustracija Foto: Getty Images
Najviše hrvatskih građana koji su sudjelovali u anketi magazina "Ja trgovac" i agencije Hendal o blagdanskoj potrošnji, planira na kupnju božićnih poklona izdvojiti do 500 kuna.

U anketi provedenoj tijekom studenoga na reprezentativnom uzorku starijih od 16 godina takvih je 31,6 posto. Udio onih koji će potrošiti do 200 kuna je 24 posto.

U odnosu na 2020. godinu primjetan je rast udjela onih koji će potrošiti do tisuću kuna i to s lanjskih 13,3 na sadašnjih 18 posto, dok je udio onih koji će izdvojiti više od tisuću kuna ostao na šest posto.

Da ne planira kupovati božićne poklone, kaže petina anketiranih odnosno gotovo 21 posto, slično kao lani kad ih je bilo 22 posto.

Ovogodišnja anketa pokazala je kako je porastao broj građana koji će na kupnju božićnih poklona trošiti manje nego lani. Naime, da će za tu svrhu trošiti manje novca ističe 36,6 posto ispitanika, dok je u 2020. to navelo njih 33,5 posto.

Rastao je i broj onih koji će trošiti više, s 3,9 posto lani na 6,2 posto u ovoj godini, ali je smanjen udio najveće skupine - koji kažu da će trošiti jednako kao i prethodne godine - sa 62,6 u 2020. na 57 posto ove godine.

Kupnju božićnih poklona putem interneta planira 59,2 posto anketiranih (lani oko 55 posto).

Sve manje građana uživa u kupnji božićnih poklona

Anketa je pokazala da je sve manje onih kojima je kupnja božićnih poklona zadovoljstvo: da u tome uživa lani je reklo 48 posto, a ove je godine 41 posto anketiranih.

Pročitajte i ovo Damir Novotny PREDBLAGDANSKO VRIJEME Potrošačko ludilo je na vrhuncu, a najbolji dani tek slijede: Građani su nakon dvije godine jednostavno pustili kočnicu
Pročitajte i ovo Teretna luka - 3 Pokloni bi mogli kasniti Hoće li korona uporopastiti Božić? Poremećaj na svjetskom tržištu otežava prijevoz i distribuciju

Povećan je i udjel onih kojima kupnja poklona predstavlja stres, na 22 posto, a 37 posto je onih za koje je kupnja poklona i stres i zadovoljstvo.

Skijanje odnosno zimovanje, kao i lani, planira oko 10 posto anketiranih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene