Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada odriješila kesu

Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Ilustracija Ilustracija Foto: Neja Markicevic/Cropix +0 Ilustracija Galerija 1/4 >>
Vlada je predstavila proračun za 2024 godinu, a reporterka Sabina Tandara Knezović pobrojala je tko su najveći gubitnici i dobitnici.

Vlada je predstavila proračun za 2024. godinu prema koje država planira zaraditi 28,5 milijardi eura, a potrošiti 32,6 milijardi. Proračunski manjak u blagajni iznosit će milijardu i pol eura, što je 1,9 posto BDP-a. Vlada očekuje i da će udio javnog duga u idućoj godini pasti sa 60,7 posto na 58 posto BDP-a. Za iduću godinu Vlada planira gospodarski rast od 2,8 posto te usporavanje inflacije na 3,1 posto.

Umirovljenici i radnici imaju razloga za sreću jer će iduće godine rasti plaće i mirovine – 1,5 milijardi eura više izdvojit će se za plaće u javnom sektor, a 1,1 milijarda eura više za mirovine. U mirovinski sustav ukupno će se sliti enormnih 8,4 milijardi eura.

Pročitajte i ovo Piće na polici trovanje pićem Kakva je to lužina pronađena u uzorku iz Rijeke? Stručnjak pojašnjava detalje

Političari iz oporbe tvrde da je proračun tako napravljen jer je pred nama superizborna godina.

"Možda čak i 13. mirovina, što bih ja htio vidjeti jer su umirovljenici sigurno najugroženija skupina, ali bih htio vidjeti i neka trajna rješenja", istaknuo je SDP-ov Branko Grčić.

"Mislim da je trebao snažniji zaokretu u smislu investicija i investiranja u visinu plaća", napomenula je Sanda Benčić iz stranke Možemo.

"Prije izbora i u izbornoj kampanji će se sigurno odriješiti kesa koja je napunjena preko leđa hrvatskih građana", rekao je Mostov Nikola Grmoja.

Za gospodarstvo, turizam, vodoopskrbu, energetiku, ruralni razvoj izdvojene su 3,2 milijarde, a 723 milijuna eura otići će za projekte iz mehanizma za oporavak i otpornost. Na obnovu od potresa potrošit će se 418 milijuna eura.

"Vlada nastavlja se reforma obrazovanja, reformu zdravstvenog sustava, provedbu demografskih mjera, jačanje obrambenih sposobnosti", ustvrdio je premijer Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Video snimka BBB-a Analizira se DNK Uhićen navijač AEK-a koji se povezuje s ubojstvom Michalisa Katsourisa

Zadovoljno trlja ruke i ministar Vili Beroš. U proračunu je 2,5 milijarde ide za zdravstvo.

"Ta ulaganja direktno utječu na kvalitetu zdravstvene zaštite i stoga mogu reći da se smatram jednim od većih pobjednika ovogodišnjeg proračuna", istaknuo je Beroš.

Za socijalu će otići 1,8 milijardi eura, 273 milijuna eura HEP će dobiti za nadoknadu troškova punjenja skladišta plina Okoli. Istovremeno će biti 1,4 milijarde eura manje za EU projekte, a smanjuje se i trošak za arbitražu INA-MOL.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene