Obavijesti Video Pretražite Navigacija
trovanje pićem

Kakva je to lužina pronađena u uzorku iz Rijeke? Stručnjak pojašnjava detalje

Aktualno Galerija Ernest Meštrović Ernest Meštrović Foto: DNEVNIK.hr Piće na polici Piće na polici Foto: DNEVNIK.hr Bolnica - 1 Bolnica - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Gazirano piće Galerija 1/4 >>
O rezultatima analize uzorka gaziranog pića iz Rijeke i kako je do kontaminacije lužinom moglo doći, u Dnevniku Nove TV govorio je prodekan na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, Sveučilišta u Zagrebu.

Kakva je to lužina pronađena u uzorku iz Rijeke objasnio je Ernest Meštrović, prodekan fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

"To je vrlo koncentirarana lužina. Ne znamo još je li kalijeva ili natrijeva. No to su sredstva koja se koriste u širokoj upotrebi za odmašćivanje, slikovito, to je sredstvo za čišćenje pećnica", rekao je.

Reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković pitala je i je li moguće da je ta lužina dospjela u proizvodnom procesu u staklenu bočicu.

Pročitajte i ovo Stres; ilustracija - 3 Mnogi su uzroci bolesti Dugo ne izaziva nikakve simptome: Skoro svaka druga osoba u Hrvatskoj boluje od tihog ubojice

"To je teško reći, malo vjerojatno. To je izrazito visoka koncentracija... Najbolje bi bilo krenuti s druge strane, pitati proizvođača koristi li tu supstancu i u kojoj koncentraciji. Kad bi to imali, mogli bi lakše reći je li moguće, teoretski, poznavajući proces, kontrolu kvalitete koju koriste proizvođači i vjerujem da ovaj ima u svom propisu, mala je vjerojatnost, gotovo nemoguća da je to došlo iz proizvodnog procesa", kaže Meštrović koji dodaje kako je posao policije da utvrdi kako se sredstvo našlo u boci.

"Ono sto je najgore, često ljudi koriste ambalažu od pića i stavljaju sredstva za čišćenje. Nadam se da to nije bilo u ovom slučaju", rekao je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene