Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi proračun u petak

Idućih deset godina: Za najveći državni izdatak treba osigurati 250 milijuna kuna

Vlada će proračun za 2019. godinu usvojiti u petak (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Vlada će proračun za 2019. godinu usvojiti u petak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vlada će proračun za 2019. godinu usvojiti u petak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vlada će proračun za 2019. godinu usvojiti u petak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vlada će proračun za 2019. godinu usvojiti u petak (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Vlada će proračun za 2019. donijeti u petak i poslati u Sabor na usvajanje.

Tko je dobitnik, a tko gubitnik i koje kategorije građana mogu biti zadovoljne u 2019. godini?

Pročitajte i ovo Mislav Bago ANALIZA MISLAVA BAGE "Inflacija, zdravstvo s COVID krizom i turizam, izazovi su koji bi mogli ugroziti proračun" Zdravko Marić DRŽAVNE FINANCIJE Marić predstavio rebalans proračuna i plan za iduću godinu: Ima i savjet za kolegu Beroša

Prijedlog je da država sljedeće godine prikupi 133 miljarde kuna.

Gotovo svaka druga kuna stiže od PDV-a. Točnije – 51 milijardu kuna u 2019. godini. Tim je Hrvatska u samom vrhu po punjenu proračuna od PDV-a.

Za plaću svih na proračunu, a njih je više od 250 tisuća, država će izdvojiti gotovo 30 milijardi kuna. Za mirovine će se izdvojiti 39 milijardi kuna, to je svake godine mnogo više nego što se izdvaja u prvi stup.

I na kraju, tu su kamate koje država treba platiti u iznosu od 9 milijardi kuna.

Zdravstvo dobiva milijardu kuna više nego ove godine, i to zbog povećanja zdravstvenog doprinosa. Država će više izdvojiti za skupe lijekove, ali i za pokrivanje troškova županijskih bolnica i domova zdravlja.

Pravosuđe će dobiti više novca, i to 120 milijuna kuna. 1700 hrvatskih sudaca dobit će veću plaću za 6 posto.

I braniteljski je proračun uvećan za 20 milijuna kuna, i to ponajprije jer se počinje primjenjivati drugi dio Zakona o braniteljima. I taj je novac rezerviran za branitelje HVO-a koji mogu zatražiti status.

Ministarstvo infrastrukture osiguralo je 60 milijuna kuna više, i to uglavnom za europske projekte.

Ministarstvo graditeljstva povećalo je budžet za subvencioniranje kamata za stanove. Njihov proračun uvećan je za 160 milijuna kuna, a inače se subvencionira 2900 stanova.

Veći je i proračun za obrazovanje. I to za 506 milijuna kuna. Novac ide za kurikularnu reformu, koja počinje s primjenom u cijeloj državi. Zato je prvi put osiguran novac za nagrađivanje učitelja, i to za prijevoz srednjoškolaca.

Najveći pojedinačni izdatak države u sljedećim godinama bit će kupnja aviona od Izraelaca. Država sljedeće godine tako treba osigurati 250 milijuna. I tako sljedećih 10 godina za kupnju F-16 Barak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene