Obavijesti Pretražite Navigacija
NOVI CROBAROMETAR

Najveće nezadovoljstvo radom Vlade u godinu dana: Milanoviću za vrat puše Tomislav Tomašević

Aktualno Galerija Crobarometar siječanj 2022. - 6 Crobarometar siječanj 2022. - 6 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar siječanj 2022. - 5 Crobarometar siječanj 2022. - 5 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar siječanj 2022. - 4 Crobarometar siječanj 2022. - 4 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar siječanj 2022. - 3 Crobarometar siječanj 2022. - 3 Foto: DNEVNIK.hr +6 Crobarometar siječanj 2022. - 2 Galerija 1/11 >>
Dnevnik Nove TV donosi novo istraživanje Crobarometra za siječanj 2022. godine.

HDZ je i dalje prvi izbor građana i to više nije vijest. Mjesec završavaju s 30,4 posto potpore. Istodobno, daleko ispod su ostale stranke. SDP je tako na 13,5 posto. Utjeha im može biti što su blago porasli ovaj mjesec. Isto je i s MOŽEMO, sada su na 9,4 posto, ali daleko je to od potpore sredinom prošle godine.

Crobarometar siječanj 2022. - 5 Crobarometar siječanj 2022. - 6 Foto: DNEVNIK.hr

MOST je blago izgubio potporu u odnosu na prošli mjesec - sada su na 8,8 posto. Domovinski pokret je također imao dobar mjesec, sada su iznad izbornog praga i mjesec su završili na šest posto.

Tko su potencijalni koalicijski partneri?

Ostale stranke su ispod izbornog praga pa je CENTAR na 2,3 posto, IDS na 1,8 posto, Fokus je na 1,6 posto. HSU te Radnička fronta imaju identičnih 1,2 posto. HNS je mjesec završio na jedan posto. Ostale stranke su ispod 1 posto i zajedno imaju 6,1 posto. Neodlučnih je sada 16,8 posto i treći mjesec su u padu.

Najveće nezadovoljstvo radom Vlade u godinu dana

Da većina građana nije zadovoljna radom Vlade, nije vijest. No, sada bilježimo najveći skok nezadovoljnika u godinu dana - 66 posto. Uz Vladu je 28 posto ispitanika, a ne zna njih šest posto. Samo birači HDZ-a joj vjeruju, njih je 78 posto.

Najveću potporu Vlada može dobiti među biračima iznad 60 godina, a najviše kritike ima među biračima od 31 do 44 godine.

I opet rast pesimizma

Raste i pesimizam, tako sada 73 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 20 posto misli suprotno, ne zna sedam posto ispitanika. I tu su samo birači HDZ-a optimisti, a ovo je drugi najgori rezultat u godinu dana.

Crobarometar siječanj 2022. - 5 Crobarometar siječanj 2022. - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Većina, odnosno njih 50 posto, ne podupire rad predsjednika, a njih 44 posto podupire. U odnosu na mjesec dana prije nema bitnih promjena. Predsjednik ima potporu među biračima SDP-a, podupire ga njih 72, tu je i 65 posto birača MOSTA, 58 posto birača MOŽEMO te 26 posto birača HDZ-a.

Predsjednik i dalje najpopularniji političar

Zoran Milanović i dalje je najpopularniji političar. O njemu pozitivan dojam ima 52 posto birača, a negativan 42 posto. Malo je popularniji među starijim biračima iznad 60 godina u Zagrebu i okolici, a recimo može računati i na 37 posto birača HDZ-a koji o njemu imaju pozitivan stav.

Crobarometar siječanj 2022. - 5 Crobarometar siječanj 2022. - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Tomislav Tomašević je na drugom mjestu s 48 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a njih 34 posto misli suprotno. I on ima potporu među starijim biračima u Zagrebu i okolici, a i može računati na 40 posto birača HDZ-a.

Ivan Penava je na trećem mjestu s 37 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a isti je broj i onih koji misle negativno. Također veću potporu ima među starijim biračima u Slavoniji, a tu je i 44 posto birača HDZ-a koji o njemu imaju pozitivan stav. Zapravo, među biračima HDZ-a on je treći izbor.

Crobarometar siječanj 2022. - 5 Crobarometar siječanj 2022. - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Božo Petrov je s 37 posto birača koji o njemu imaju pozitivno mišljenje na četvrtom mjestu. Zato ima više onih koji o njemu misle negativno - njih 44 posto. Također veću potporu ima među starijim biračima i u Dalmaciji. O njemu pozitivan dojam ima 32 posto birača HDZ-a, ali i 36 posto birača SDP-a.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović - 1 GDJE JE NESTALA PROFESIONALNOST? Stručnjakinja o nevjerojatnom odgovoru s Pantovčaka: "Mogao bi biti prodavač boza..."

Pročitajte i ovo Mislav Bago Opoziv ministar, sporna obnova stana Predsjedništvo HDZ-a: "Teško je vjerovati da će premijer tu temu uopće otvarati sa svojim stranačkim vodstvom''

Andrej Plenković može računati na 37 posto potpore birača, ali o njemu negativan dojam ima njih 57 posto. I on je popularniji među starijim biračima te u Slavoniji, a može znati na kraju dana da 27 posto birača SDP-a o njemu ima pozitivan dojam.

Peđa Grbin posljednji je s potporom od samo 26 posto birača dok je njih 51 posto o šefu SDP-a izrazilo negativan dojam. I on je popularniji među starijim biračima, malo je popularniji u Istri i na Kvarneru, a zanimljivo popularan je i među 20 posto birača HDZ-a.

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 19. u mjesecu na 991 građaninu metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka je +/- 3,3 posto te +/- 3,6 posto za stranke.

Komentar Mislava Bage

''To je velik rezultat za HDZ. Plenković će biti najdugovječniji premijer. To je jaka i velika stranka, ali, čini mi se, usamljena. Ne vide koalicijske partnere ili stranku koja bi nakon sljedećih izbora išla u koaliciju s Plenkovićem jer ih je sve izvrijeđao'', ističe Bago.

Podsjetio je na Mostovu pobjedu, kada su prikupljali potpise. ''Sada se to ispuhalo. Kod Domovinskog pokreta se osjeća oporavak, a kod SDP-a i Možemo nema ništa novo. Možemo može zaboraviti na prošlogodišnje rezultate, oni sada saniraju probleme u Zagrebu i čini se da su više na to fokusirani. Peđa Grbin je zaustavio pad, ali bojim se da tu nema rasta'', smatra Bago.

Otkako je nastala stranka Možemo, po Bagi, SDP-ovi birači imaju alternativu. Što se nezadovoljstva građana radom Vlade tiče, Bago kaže da ih to treba brinuti. ''Starija populacija je uglavnom uz Vladu. Umirovljenicima penzije stižu, sve je pod kontrolom. Ljudi od 31.-44. godine su najkritičniji kad se radi o radu Vlade'', pojasnio je Bago.

Što se tiče pesimizma među ljudima, Bago kaže da građane najviše zanima životni standard. ''Svaki dan idete u dućan i gledate što se događa'', rekao je Bago.

''On je svuda pomalo, a najmanje u HDZ-ovom biračkom tijelu'', mišljenje je Bage o predsjedniku Zoranu Milanoviću i dodao da svi političari imaju veću potporu imaju kod starijih ljudi.

Istaknuo je i jednu zanimljivost o Ivanu Penavi. ''Kada pitate HDZ-ovce tko im je najpozitivniji političar, on im je treći zbor s 44 posto'', istaknuo je Bago.

Osvrnuo se i na mišljenje o premijeru. ''Tu se ne treba čuditi'', smatra Bago. Što se Grbina tiče, Bago kaže da je katastrofalan podatak da ga pozitivnim smatra samo 26 posto'', zaključio je Bago.

 

Cijelu analizu i komentar Mislava Bage pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene