Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povjerenstvo odlučilo

Najljepši dar za Božić: Djevojčica Ana Rita dobit će lijek Spinrazu

Pomoć oboljelima (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Pomoć oboljelima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pomoć oboljelima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Pomoć oboljelima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pomoć oboljelima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Pomoć oboljelima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Pomoć oboljelima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pomoć oboljelima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pomoć oboljelima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Iako je Vlada osnovala Fond za posebno skupe lijekove koji nisu na listi HZZO-a, još se ne zna kojom će se brzinom oni davati oboljelima. O svemu odlučuje Povjerenstvo, a novac će se se prikupljati putem donacija građana i pravnih osoba. To nimalo ne ulijeva nadu roditeljima oboljele djece.

Za obitelj Puljić iz BiH KBC Zagreb je posljednjih nekoliko dana drugi dom. I dalje čekaju da njihova kći dobije lijek za koji su uplatili novac. "Ona je prošli tjedan odradila sve pretrage koje je trebala odraditi, tako da je zadnjih sedam dana samo čekanje", rekla je Marija Puljić.

Pročitajte i ovo Redukcije Ozempica - 4 vlada nestašica Pomama za lijekom, prepisuju ga čak i stomatolozi: "Dolaze mlade djevojke koje imaju dvije tri, kile više" Kristina Horzić, oboljela od spinalne mišićne atrofije (Foto: Dnevnik.hr) Spinrazu će dobiti svi Kristina je prije nekoliko mjeseci u Dnevniku Nove TV od tuge zaplakala, a danas ima razlog za osmijeh

Čekanje i neizvjesnost pogađa i ostale roditelje djece oboljele od spinalne mišićne atrofije. Vlada je osnovala fond za financiranje skupih lijekova koji nisu na listi HZZO-a. Sličan model imaju Francuska i Italija.

Novac će se uplaćivati na posebnim računima. Ministar zdravstva Milan Kujundžić vjeruje kako će na iznos koji se skupi, toliko novca još dodati i država.

"Na web stranici Ministarstva zdravstva biti će objavljen broj za pojedini lijek, odnosno, pojedinu skupinu bolesti gdje će moći građani uplaćivati ili pravne osobe", kaže Kujundžić.

Lijekove će na temelju medicinskih indikacija smjeti odobriti posebno stručno Povjerenstvo. No, mnogi se pitaju koliko su ti lijekovi doista učinkoviti, jer njihova ispitivanja još traju.

"Pa ja za svog bolesnika hoću isto što i on ili njegovi roditelji. I isto tako nekad nisam racionalan, jer se nadam. Pa nekad ta nada i želja da bude dobro, nadvlada razum. Zato treba pokušati napraviti objektivnu procjenu nekog lijeka", rekao je Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC Zagreb.

"Mislim da je potrebno stvoriti jednu platformu na kojoj liječnici mogu donijeti stručne odluke o liječenju konkretnih bolesnika, neovisno o pritiscima, bilo oni financijski ili pritisci javnosti", rekao je Krešimir Luetić iz hrvatske liječničke komore.

Obitelj Puljić vjeruje kako će Povjerenstvo donijeti pozitivnu odluku te da će njihova kći dobiti lijek. "Vjerujemo u Božić i rođenje malog Isusa, tako da vjerujemo da će ovo završiti pozitivno'', rekla je Marija.

I doista je. Jer tijekom dana Povjerenstvo bolnice donijelo je odluku kako će malena Ana Rita dobiti lijek za koji su skupili novac. Za obitelj Puljić ovo je najljepši dar za Božić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene