Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ušli u kuće, automobile...

Najezda kukaca poremetila mirnu svakodnevicu: "Bilo ih je toliko da se nije moglo šetati"

Aktualno Galerija Najezda zrikavaca - 1 Najezda zrikavaca - 1 Foto: DNEVNIK.hr Najezda zrikavaca - 2 Najezda zrikavaca - 2 Foto: DNEVNIK.hr Najezda zrikavaca - 3 Najezda zrikavaca - 3 Foto: DNEVNIK.hr Najezda zrikavaca - 4 Najezda zrikavaca - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Najezda zrikavaca - 5 Galerija 1/5 >>
Na Čiovu su se posljednjih dana borili s tisućama zrikavaca koji su ulazili u kuće i automobile. Pojava za neke nije nimalo ugodna, ali struka najavljuje da će takve situacije zbog porasta temperatura biti sve češće. Detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

Prava najezda zrikavaca, uz saharski pijesak i visoke temperature, poremetila je na Čiovu mirnu otočnu svakodnevicu. Prepune su ih bile ceste, balkoni i zidovi kuća, ali se u nedjelju u Žednom ipak lakše disalo jer je najveći broj zrikavaca napustio njihovo mjesto.

"Veliki, veliki su bili. Nije ti ugodno kad ti skaču oko tebe. Sad ih nema jer su se otišli na more okupati", našalio se Ika, stanovnik Žednog.

"Znam da neće ništa, ali isto je dosta neugodno kad vas sa svih strana atakiraju, lete prema vama. Jedan puteljak bio je cijeli pun, nije se uopće moglo šetati. Jedan mi je skakavac čak u vožnji uskočio u auto i prepao me. Bilo je baš nelagodno", ispričala je Tena.

Pročitajte i ovo Darko Milinović "Povratak u politiku Hrvatske" Gospićani odabrali novog gradonačelnika, Milinović poručio: "Nek Petry sad pije normabele"

U pitanju su zrikavci znani kao primorski konjici. "Ona je naša normalna, autohtona vrsta. To je normalan dio naše faune", objasnio je Niko Kasalo, asistent na Institutu Ruđera Boškovića.

Pročitajte i ovo Poziv 23.06.2024. - 3 Priča rubrike Poziv Tvrde da su zbog greške komunalne tvrtke ostali bez posljednjeg počivališta, stigao odgovor direktora: "Nismo greškom prodali istu grobnicu"

Dodao je da su se takvi prizori viđali i ranije. Kamere Dnevnika Nove TV zabilježile su prije dvije godine pravu opsadu marokanskog skakavca u zaleđu Drniša.

"Po onome što su istraživanja na nekim drugim vrstama pokazala, povećana temperatura vjerojatno omogućuje preživljavanje većeg broja jaja", rekao je Kasalo.

U prilog sve češćim ekstremima sa skakavcima ide i zapuštanje poljoprivrednih površina.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene