Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Imamo i znanje i pamet

Ovo su najbolje hrvatske inovacije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad netko spomene riječ inovacija, većina nas odmah pomisli isključivo na neko tehnološko dostignuće. Obično to i bude tako, no postoje inovacije i na drugim područjima. Ni hrvatski inovatori nisu u tome iznimka, a ove godine bilo je puno zanimljivih inovacija iz Lijepe naše.

Računala na farmama, digitalni asistent u shoppingu, cipele sa satom, brojne aplikacije, samo su neke od inovacija s kojima hrvatski inovatori pokušavaju izaći na svjetsko tržište, a većina ih je u tome i više nego uspjela. Njihov uspjeh znači i uspjeh za njihovu zemlju, pa podsjetimo čime su se sve ove godine bavili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O njemu pisao i moćni Forbes Osječanin svojom aplikacijom pokorio svijet Slika nije dostupna Uspjeh mladih Osječana Osječki 'Farmeron' dobio 8 milijuna kuna investicija iz Silicijske doline

>> Hrvatski inovatori pomeli konkurenciju u Kuvajtu

>> VIDEO Možda i najbolji izumi u 2012. godini!

Farmeron

Računalni program Farmeron, kojeg je osmislio Osječanin Matija Kopić, doveo je računala na više od 650 farmi u 14 zemalja svijeta. Matije je razmišljao kako pomoći tati u poslovima na farmi u Viljevcu i nije ni slutio da će olakšati posao farmerima u cijelom svijetu.

Tako je od diplomskog rada nastao program, koji poljoprivrednicima služi za jednostavnije praćenje životinja. Uspješni hrvatski proizvod privlači i investitore iz Silicijske doline. Nedavno su dobili 8 milijuna kuna, koje će uložiti u osječki ured, a imaju ured i u SAD-u.

Na tržište uskoro izlazi i nova verzija. Sudeći po uspjehu prve, hrvatski proizvod uskoro će postati standard svake farme u svijetu.

Hrvatska aplikacija za brže zvanje taksija u New Yorku

Njihova specijalnost su mobilne i internetske aplikacije koje korisnicima u cijelom svijetu olakšavaju život. Matej Špoler i Tomislav Car imaju tvrtku čije aplikacije danas pomažu korisnicima u cijelom svijetu.

Njujorčani tako zahvaljujući njihovoj aplikaciji lakše mogu pozvati taksi, a njihov program za fotografiju vrti se na više od 40 kruzera. HAK zahvaljujući njihovoj aplikaciji brže dolazi u pomoć, ali i u svakom trenutku pruža najpotrebnije informacije za više od 90.000 korisnika.

U svijet biznisa ušli su još kao srednjoškolci, a od novca zarađenog prodajom njihovog prvog softwarea, osnovali su tvrtku i danas imaju 20-ak zaposlenih. Aplikacije su ono što vole, a dok je tako, za njihov uspjeh se ne treba bojati.

Myrio - digitalni shop asistent

Štedi živce, štedi vrijeme. Dobro dođe i onima kojima šopingiranje nije najvažnija sporedna stvar. Pametna aplikacija ponudi kombinacije koje najbolje odgovaraju onome što ste odabrali. Bez pretraživanja trgovina.

To je Myrio, aplikacija koja korisniku pomaže u kupovini i koju je osmislila Ivana Maršić. Ivana je ostvarila san svakog informatičara. U jakoj i brojnoj svjetskoj konkurenciji, dobila je priliku svoju aplikaciju usavršiti u Silicijskoj dolini, središtu IT industrije.

No, kako nije imala previše vremena za shopping od posla, dobila je ideju za aplikaciju koja će joj pomoći u kupovini i tako se 'rodio' Myrio. Za tu je inovaciju diplomirana inženjerka elektrotehnike dobila nagradu 'Zlatno Teslino jaje'.

Gdje god se nalazili, kakav god komad odjeće trebali, gumbom ga možete rezervirati. Prodavačica dobije poruku i artikl stavi sa strane. Zgodno i korisno.

Cipele s pogledom na vrijeme

Spojila je svoja dva gušta, ljubav prema salonkama i starim satovima, koje je kombinirala i dobila jedinstvene cipele. Mlada dizajnerica Mija Marić, može se i doslovno reći, ide ukorak s vremenom.

Njezine popularno nazvane kloksice, osvojile Europu. Prodaja je daleko nadmašila početni poslovni plan. Dizajn je zaštitila na svjetskoj razini i planira osvojiti čitav svijet.

No, njezinim dizajnerskim inovacijama nije kraj i planira još puno toga, stoga ne treba čuditi kako na nogama ima stalni podsjetnik kako vrijeme leti.

Čip za zaštitu od zračenja mobitela!

Sve nas muči pitanje zrače li nas mobiteli previše i kako tome stati na kraj. Hrvatski tim tom je problemu stao na kraj. Njihov čip se lijepi ili na stražnju stranu mobitela ili ispod baterije, ovisno o modelu mobitela. Glavna funkcija čip je pretvaranje negativnog u pozitivno zračenje. Jurica Mavrović, Slavko Lauš i Presencia d.o.o. deset su godina radili na prototipu ovog čipa koji uskoro kreće u proizvodnju. Inovatori tvrde da će mu cijena biti za svačiji džep.

Podaci istraživanja o zračenju mobitela govore da ćemo svi postati otporni na negativno zračenje za 50 godina, međutim, ovaj čip će naći praktičnu primjenu dok ne razvijemo otpornost na takva zračenja.

Hrvatske inovacije cijenjene u svijetu

Na ovogodišnjem INPEX-u, izložbi inovacija i novih proizvoda, hrvatski inovatori postigli su i više nego zapažen uspjeh te je čak 11 naših inovacija pomelo konkurenciju, s osvojenih 11 zlatnih odličja.

Te inovacije su: Gumeni putni prijelaz DR-1, Elektromagnetski čekić za rudarstvo, Infrareddesign na maskirnoj uniformi, ' Crofender'- univerzalni nosač bokobrana, Zaštita od zračenja mobitela, Eco-kamion za smeće, Geodetski etui, Essential Cream, Vjetrenjače s aerodinamičnim lopaticama, Nikel tonic alpska ruža, Vakumski držač za predmet i postupak primjene.

Dakle, ne samo da Hrvati drže korak s ostatkom tržišta inovacija, već osvajaju i prestižne nagrade. U svijetu smo zbog istih cijenjeni, no dugotrajna gospodarska kriza, koja nikako da popusti u Hrvatskoj, neće još neko vrijeme našim inovatorima ostaviti širom otvorena vrata prema punom potencijalu i uspjehu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene