Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznajte čime

Hrvatski inovatori pomeli konkurenciju u Kuvajtu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok ćemo rezultate posjeta predsjednika Josipovića i ostalih državnih dužnosnika Kataru pričekati još neko vrijeme, iz prebogatog Kuvajta stižu sjajne i vrlo konkretne vijesti za naše gospodarstvo.

Hrvatski inovatori pomeli su konkurenciju na Bliskom istoku te se kući vratili s brojnim medaljama i još više poslovnih kontakata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osam nagrada HRVATI OSVOJILI SVIJET Od tračne rampe do seta kozmetike - Naše inovacije žele svi! Slika nije dostupna Pet zlata i tri bronce Došli, vidjeli, razvalili: Hrvatski inovatori pokupili 8 medalja!

>> Hrvat izumio čip za zaštitu od zračenja mobitela!

Običan komad plastike Marko Kravar je pretvorio u iznimno korisno nautičko pomagalo. 'Regulira se visina gdje treba stajati bokobran, i stisne se sa štoperom. Stvar je gotova', pojasnio je Marko.

Uređaj koji zamjenjuje komplicirane brodske čvorove na sajmu u Kuvajtu rasprodao je do posljednjeg. 'Nema vezanja, nema ničega. To je za sve moreplovce koji ne znaju čvorove, a takvih ima dosta. Nazvali smo proizvod crofender da bude prepoznatljiv da je iz Hrvatske', ističe Marko.

Markov izum namijenjen je nautičarima, a Janin u vojne svrhe. Odora koju je osmislila pomoći će vojsci u identifikaciji. 'Infrared dizajn omogućava da se na istom mjestu stave dvije slike. Jednu vidimo pod dnevnim uvjetima, drugu s infracrvenim kamerama', pojašnjava Jana Žiljak Vujić.

'Pod dnevnim svjetlom je uniforma maskirna, a pod noćnim vidimo grbove i vojnik ih može pokazati ako osjeti potrebu za tim', dodaje Jana.

Na Bliskom istoku najbolje je prošao Ivanin proizvod. Kući je ponijela dobre poslovne kontakte, zlatnu medalju i titulu Prve dame sajma. 'Sadrži dvije vrste matičnih stanica, od jabuke i ruže, i ona prevenira i globalno djeluje na nekakve probleme kože. Žene su krasno reagirale, bilo je interesa za proizvod, tako da smo vrlo ugodno iznenađeni', objašnjava Ivana Legović.

'Ovo je nesu kartica koja apsorbira, neutralizira negativno zračenje mobitela. Znači ona energetsko polje od čovjeka stabilizira i uvećava i s time negativni utjecaj mobitela na ljudski organizam je praktički zanemariv', ističe za još jednu hrvatsku inovaciju Dražen Vulama. Dražen je proizvod rasprodao u jednom danu.

'Svi su taj proizvod željeli i kupili ga, koliko god smo donijeli', ističe Dražen. S ukupno 10 medalja i nebrojeno sklopljenih kontakata, bilo je ovo jedno od najuspješnijih gostovanja hrvatskih inovatora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene